Aralıklı Oruç Hakkında Her Şey

  1. Aralıklı oruç, diğer adıyla intermittent beslenme, son zamanlarda dünyanın önde gelen sağlık trendlerinden biri haline gelmiştir. Genellikle insanlar sağlığa katkı sağlamak, kilo vermek ve yaşamı basitleştirmek için aralıklı oruca yönelir. Bu sistemin vücut ve beyin için de güçlü etkileri bulunur.

Aralıklı Oruç Nedir?

  1. Aralıklı oruç, açlık saatleri arasında geçiş yapan bir yeme düzenini kapsayan, hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğiyle ilgilenmeyip, yiyecekleri ne zaman yemeniz gerektiğine odaklanan bir beslenme sistemidir. Anlaşılacağı üzere geleneksel tarzda bir beslenme şekli değildir. Daha doğru bir ifade kullanmak gerekirse bir yeme düzenidir.
    Sıklıkla uygulanan aralıklı oruçlarda, ya 16 saatlik oruç ya da haftada iki kez 24 saatlik oruç söz konusudur. Oruç zaten insan evrimleşmesi süresince uygulanmıştır. Eski avcı-toplayıcılar elbette ki her zaman yiyecek bulamamıştır ve oruç tutmaya alışık hale gelmişlerdir. Bu şekilde az yiyecekle ya da yiyeceksiz evrimleşebilmişlerdir. Dolayısıyla oruç tutmak, günde 3-4 öğün yemek yemekten daha doğal bir uygulamadır.

Aralıklı Oruç Yöntemleri

  1. Aralıklı orucun birkaç farklı türü mevcuttur. Bu oruç tutma şekillerinin temelinde, günü veya haftayı yeme ve oruç tutma dönemlerine ayırmak vardır. Oruç dönemlerinde ya çok az yenilir ya da hiç yenilmez.
    Aralıklı oruçta en popüler yöntemler şu şekildedir:
    • 16/8 yöntemi: Leangains protokolü olarak da tanımlanan bu oruç türünde, kahvaltı öğünü atlanarak günlük yemek yeme süresi 8 saatle sınırlandırılır. Arada 16 saatlik bir oruç tutma süresi vardır. Pek çok kişiye göre 16/8 yöntemi oldukça basit, sürdürülebilir ve kolayca alışkanlık haline getirilebilen bir yöntemdir ve oldukça da popülerdir.
    • Ye-Dur-Ye: Bu yöntemde, bir gün akşam yemeğinden ertesi günkü akşam yemeğine kadar yemek yememek gibi bir uygulama yapılır. Haftada 1-2 kez 24 saat oruç tutmak bu yöntemin esasıdır.
    • 5:2 diyeti: Bu yöntemde haftanın ardışık olmayan 2 gününde yalnızca 500-600 kalori tüketilirken, diğer 5 gününde normal şekilde beslenilir.
    Kalori alımı azaltılarak, yeme dönemlerinde çok daha fazla yemeyerek, bu yöntemlerle kilo verilebilir. Hayatınızda aslında birçok kez aralıklı oruç tutmuş olabilirsiniz. Örneğin, akşam yemeği yiyip, geç uyuduysanız ve ertesi gün öğle yemeğine kadar bir şey yemediyseniz, muhtemelen 16 saatten fazla oruç tutmuş olursunuz. Bazı insanlar sabahları aç hissetmezler ve doğal olarak bu şekilde beslenirler. Yine başka bir yaklaşım, aralıklı orucu uygun olunan zamanlarda uygulamaktır. Aç hissetmiyorsanız veya yemek pişirmek için yeterli vaktiniz yoksa öğünleri atlayabilirsiniz. Yapılandırılmış bir aralıklı oruç sistemi olmaksızın yine de bazı faydalar elde edebilirsiniz. Farklı yaklaşımları deneyip zevk alarak uygulayabileceğiniz bir aralıklı oruç yöntemi seçebilirsiniz (1).
    Aralıklı oruç sistemi; çocuklara, hamilelere, yeme bozukluğundan muzdarip kişilere ve bazı şeker hastalarına önerilmez. Bazı insanlar için ise oruç günlerinde 500-600 kalori tüketmek önemli yararlar sağlar (2). Aralıklı oruç sistemini denemeyi düşünüyorsanız, beslenme uzmanınıza veya doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
     
    2021734-EIP421-Selfit Websitesi10