Gün İçerisindeki Atıştırmalıklara Dikkat Et

  1. Normal beslenme planı içerisinde yer alan öğünlerin arasında tüketilen yemekler ve diğer ürünler atıştırma olarak tanımlanabilir (1). Atıştırmalıklar denilince akla ilk gelen genellikle yüksek kalorili abur cubur olarak değerlendirilen besinlerdir hatta insanlar aç olmasalar bile iştah açıcı ürünler çevrelerinde olduğunda onları atıştırma eğilimine girebilirler (1).
    Yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda öğün sıklığının arttırılmasının metabolizma hızı ve yakılan kalori üzerinde dikkat çekici bir değişiklik meydana getirmediği anlaşılmıştır (1).
     

Atıştırmalıkların Vücut Üzerindeki Etkileri Neler Olabilir?

  1. Atıştırmalıkların açlığa olan etkisi kişiden kişiye ve tüketilen atıştırmalık türüne göre değişkenlik gösterebilir (1). Vücut ağırlıklarına olan etkisinde ise bu faktörlere ek olarak günün hangi zamanında tüketildikleri de etkili olabilir (1).
    Ara öğünlerde atıştırmalık tüketmek herkese uygun bir beslenme biçimi olmasa da özellikle aşırı açlığın oluştuğu durumlarda bu hissin kontrol altında tutulmasında etkili olabilir (1). Ancak atıştırmalık seçiminde sağlıklı seçimler yapabilmek önem taşır (1).
     

Atıştırmalıklar İçin Sağlıklı Seçim Önerileri Nelerdir?

  1. Kuruyemişler ve kurutulmuş meyveler, hem sağlıklı hem de kolay bozulmayan atıştırmalıklar arasında yer alır (2). Bu iki besinin birlikteliği sayesinde vücut için gerekli sağlıklı yağları ve proteinleri fındık gibi kuruyemişler sağlarken karbonhidratlara ise kuru meyveler aracılığı ile ulaşılmış olur (2). Hem kuruyemişler hem de kuru meyveler yüksek lif içerikleri nedeniyle öğünler arasında tok hissetmenize de yardımcı olabilir (2).
    Süzme yoğurt protein içeriği yüksek önemli bir atıştırmalık olarak kabul edilebilir (2). 170 gram olarak servis edilen az yağlı bir süzme yoğurt yaklaşık olarak 140 kalorilik bir enerji değerine sahiptir (2). Aynı zamanda içerisinde yer alan kalsiyum gibi mineraller sayesinde diş ve kemiklerinizin normal fonksiyonlarının korunmasına katkı sağlayabilir (2).
    Patlamış mısır lif içeriği yüksek ve nispeten düşük bir kalori değerine sahip atıştırmalıktır (2). 2 fincan yaklaşık 16 gram patlamış mısır 62 kalorilik bir enerji değerine ve 12 gram karbonhidrat, 2 gram lif, çeşitli mineral ve vitamin içeriğine sahiptir (2).
    Mandalin ve badem, atıştırmalık amacıyla bir arada tüketilebilecek iki sağlıklı besindir (2). Bu iki besin birlikte tüketilerek vücut için gerekli lif, protein ve sağlıklı yağların bir kısmına ulaşılabilir (2).
    Haşlanmış yumurta, önemli ve besleyici bir atıştırmalık olarak kabul edilebilir (2). Bir yumurta içerisinde az miktarlarda vücudunuz için gerekli besin maddelerinin çoğundan bulunabilir (2). Bir büyük haşlanmış yumurta yaklaşık olarak 6 gram proteine ek olarak demir, kalsiyum, A vitamini, B6, B12 ve D vitamini gibi diğer besin maddelerini de bünyesinde barındırabilir (2).
    Yulaf, kurutulmuş meyve, kuruyemiş, çeşitli tohumlar, bal, hindistan cevizi veya çikolata parçaları kullanılarak hazırlanmış barlar (granola barlar), atıştırmalık ürünler arasında yer alır (3). Besin değerleri hazırlanış çeşidine ve kullanılan malzemelere göre değişkenlik gösterebilen atıştırmalık barlar genel olarak 100-300 arası bir kalori değerine ve 1-10 gram arası proteine ilave olarak 1-7 gram arasında lif içeriği bulunan ürünlerdir (3).
     
     
    2021117-EIP78-Selfit9

Referanslar

  1. ‘https://www.healthline.com/nutrition/snacking-good-or-bad’
  2. ‘https://www.healthline.com/nutrition/healthy-snacks-for-work’
  3. ‘https://www.healthline.com/nutrition/are-granola-bars-healthy’