B12 Vitamini Nedir, Nelerde Bulunur?

  1. Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, suda çözünebilen bir vitamindir (1). B12 vitamini vücutta sentezlenememesi nedeniyle çeşitli besinler veya takviye ürünler ile dışarıdan alınmalıdır (4). Kırmızı et, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal gıdalar vitamin B12 nelerde bulunur sorusuna cevap olarak sayılabilecek besinler arasında yer alır (1). Bu gıdaların tüketilmesi ile vücuda alınan B12 vitamini midede sentezlenen intrinsik faktör adlı yardımcı bir molekül yardımıyla ince bağırsaklardan emilir (1). B12 vitamini, vücudun birçok fonksiyonuna katkı sağlar.
     

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Oluşur?

  1. B12 vitaminin eksikliği 3 temel durumda meydana gelir (1). 
    Vücutta savunma sisteminin kendi yapılarına karşı mücadele içinde olması otoimmünite olarak tanımlanır. B12 vitamininin emilimi için gerekli intrinsik faktöre karşı bağışıklık hücreleri tarafından antikor üretilmesi halinde B12 vitamininin emilimi gerçekleşemez ve pernisyöz anemi olarak adlandırılan rahatsızlık tablosu ortaya çıkar (1).
    Bir diğer B12 vitamini eksikliği nedeni de gıdalarla yetersiz alınmasıdır (1).  Karaciğer, kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, süt ve peynir gibi hayvansal gıdalar b12 vitamininden zengindir (3).  Normal şartlarda bu besinlerle alınarak karaciğerde depolanan B12 vitamini, yıllarca vücut fonksiyonları için yeterli düzeyde kalır (1). Ancak katı bir şekilde hayvansal gıda tüketmeyen kişilerde birkaç yıl içerisinde B12 vitamini eksikliği ortaya çıkabilir (1).
     

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

  1. B12 vitamini eksikliği müdahale edilmemesi halinde sinir sisteminin fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilecek önemli bir sağlık durumudur (1). Yaşlı kişiler, sindirim sistemi rahatsızlığına sahip kişiler ve hayvansal gıda tüketmeyen kişiler B12 vitamini eksikliğinin gelişebileceği risk grubunu oluşturur (2).
    Vücutta depolanabilen bir vitamin olması dolayısıyla B12 vitaminin eksikliğine dair belirtilerin oluşması yıllar sürebilir (2). B12 vitamini temel olarak kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi (1) ve sinir hücrelerinin etrafını saran kılıfın yapımında rol aldığı için(1) bu vitaminin eksikliği halinde belirtiler bu iki fonksiyonu üzerinden ortaya çıkar. 
    Kırmızı kan hücresi olan eritrositlerin üretiminin sekteye uğraması anemi olarak ifade edilen rahatsızlığın oluşmasına neden olabilir (1). Halsizlik ve cilt renginin soluk bir hal alması anemi durumunun belirtilerine örnek teşkil eder (1). Kişilerde bu belirtilerin tespit edilmesi halinde hekim tarafından hem dolaşımda yer alan hücrelerin sayısının tespit edilmesi hem de serum B12 vitamini seviyesinin değerlendirilmesine yönelik olarak çeşitli laboratuvar testlerine başvurulabilir (1).
    B12 vitamini eksikliğinin ileri boyutlara ulaşması ile kişinin sinir sisteminin etkilenmesinden kaynaklanan çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir (1). 
    2020628-EIP389-Vitamin B12 1000 mcg / 100 dilaltı tablet3

Referanslar

  1. 1-    ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/’
    2-    ‘https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-deficiency-symptoms’
    3-    ‘https://www.healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency’
    4-    ‘https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-benefits’