C vitamininin üretilebilmesi için gerekli enzimlerin insan vücudunda eksik olması nedeniyle gıdalar ile dışarıdan alınması gereklidir (4). C vitamini suda çözünen bir vitamindir, vücutta depolanmaz ve idrarla atılır (2). C vitamini içeren gıdalara; turunçgiller, patates, domates, biber, lahana, brüksel lahanası, brokoli ve ıspanak örnek olarak verilebilir (3).
C vitamini desteği vücut üzerinde birçok olumlu değişiklik sağlayabilir:
- C vitamininin güçlü bir antioksidan olması, hücresel metabolizma sonucu oluşan zararlı serbest radikallerin hücreler üzerinde yıpratıcı etkisinin önlenmesine katkı sağlayabilir (2).
- Kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasından sorumlu olan hemoglobin molekülünün üretilebilmesi için demir gereklidir (2). C vitamini kullanımı sonrası sindirim sisteminden gıdalarla alınmış demirin emiliminde artış meydana gelmesi nedeniyle demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlıklarda pozitif katkı sağlayabilir (3).
- C vitamini, yağ asitlerinin vücudu oluşturan hücrelerde enerji üretimi amacıyla kullanılabilmesi için gerekli olan karnitin amino asidinin sentezinde görev alan enzimlerin normal fonksiyonlarına katkı sağlar (4).