Cildimizin Yapısı

  1. Vücudunuzun en büyük dış organı cildinizdir. Cilt temel organları, kasları, dokuları ve iskelet sistemini dış dünyaya bağlayan bir bariyer görevi üstlenir. Bu bariyer sizi bakterilerden, değişen ortam sıcaklıklardan ve kimyasallara maruz kalmaktan korur. Bunlara ilave olarak, sinir sisteminizle işbirliği içindedir ve dokunma duyusunu algılamanızı sağlar. Vücudunuz, cildinizin koruyucu özelliği olmasa, sizi hayatta tutan fonksiyonları yerine getiremez.

Cildin Katmanları

  1. Cilt neden oluşur diye sorduğunuzda, iki katmandan oluştuğu söylenir:

    · Epidermis

    Epidermis, cildinizin en üstte bulunan tabakasıdır. Gözle görülebilen tek katmandır ve oldukça da kalındır. Beş tane alt katmanı vardır. Epidermisiniz sürekli olarak ölü deri hücrelerini üst katmandan atar ve bunların yerine alt katmanlarda büyüyen yeni sağlıklı hücreleri koyar. Aynı zamanda, yağ ve terin çıkış yapmasına izin veren gözeneklerinizin de bulunduğu yerdir. Alerjiler, tahrişler ve otoimmün reaksiyonlar bu tabakada kendini gösterir.

    · Dermis

    Dermis, epidermisten daha da kalındır ve ter ve yağ bezlerini, saç köklerini, bağ dokuları, sinir uçlarını ve lenf damarlarını barındıran bir tabakadır. Epidermis vücudunuzu görünür bir tabaka halinde sararken, dermis ise savunmadan sorumludur. Vücudunuzu patojenden koruma görevini üstlenen dermis, kollajen ve elastin içerir. Böylece cilt yapısının desteklenmesine de yardımcı olur.

    Dermisin altındaki deri tabakasına hipodermis tabakası denir. Bu katman vücudunuz için izolasyon yaparak sizi sıcak tutar. Ayrıca hayati organlarınızı çevreleyen bir yastık görevi görür. Hipodermis fazlaca kan damarı içerir. Bu katman cildinizi, onun altındaki kaslara ve dokulara bağlayan katmandır. Deri altı yağı, beslenme, egzersiz ve diğer faktörlere bağlı olarak biriken yağlara benzemez ve sizi endişelendirmesine gerek yoktur.

    Cildiniz, sadece siz ve çevreniz arasında sınır belirlemekle yetinmez. Sizi hastalıklardan ve çeşitli maruziyetlerden koruyarak kritik bir işleve de hizmet eder. Bu sebeple, tüm yıl boyunca cildinize güneş kremi uygulayarak ve onu nemli tutarak iyi bakabilirsiniz. Buna karşın, aşırı morarma, iyileşme süresi uzun olan yaralar, kanayan veya ağrılı kistler ve kolayca yırtılan bir cilt fark ederseniz, bir sağlık uzmanı ile görüşmelisiniz.(1)
     

Cildin Kurumasını Önlemek İçin İpuçları

  1. · Cilt nemi, tahrişlerin ve yaraların önüne geçmeniz açısından önemlidir. Suyun kaçmasına engel olan nemlendiricileri kullanmayı ihmal etmeyin.

    · Su kullanımında aşırıya kaçmayın. Banyo ve duş süresini 10 dakika veya daha kısa tutmaya çalışın. Kadranı sıcağa değil ılık konuma ayarlayın ve günde en fazla bir defa yıkanmaya çalışın.

    · Kurutucu sabunları tercih etmeyin. Nazik cilt temizleyicilerini ve nemlendiricili duş jellerini deneyin.

    · Özellikle soğuk veya rüzgarlı havalarda olabildiğince cildinizi örtün. Kış mevsimi cildi kurutur. Bu nedenle dışarı çıkarken mutlaka atkı, şapka ve eldiven takın.

    · Lastik eldiven kullanın. Sert yapılı temizlik malzemeleri kullanıyorsanız, eldiven takmak cildinizi korumanıza yardımcı olur. (2)

    Çeşitli katmanlardan oluşarak, size koruma kalkanı sağlayan cildiniz, bakımı hak eden önemli bir organdır. Hassas davranıp, uygun bakımı yapmanız sizi olası sağlık sorunlarına karşı da güçlü kılar. Cilt problemleri yaşıyorsanız en kısa zamanda doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.
     
    2021488-EIP277-Selfit37