Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


  1. Vücut, nefes almak, yürümek ve düşünmek gibi birçok önemli işlevi yerine getirmek için enerjiye gereksinim duyar.
    Bir besinde depolanan enerji miktarı ‘’kalori’’ olarak ifade edilir. Günlük alınması gereken kalori miktarı yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye ve mevcut vücut ağırlığına göre farklılık gösterse de, yetişkin kadınların günlük ortalama 1.600-2.400, yetişkin erkeklerin ise günlük ortalama 2.000-3.000 kaloriye ihtiyacı vardır (2).
    Dengeli beslenme düzeninden uzaklaştığınızda:
    • Yaktığınız kalori miktarı tükettiğiniz kaloriden daha fazla olduğunda, bir kalori açığı oluşur ve bu da kilo kaybına neden olur.
    • Yaktığınız kalori miktarı tükettiğiniz kaloriden daha az olduğunda kilo alabilirsiniz (3).
    Kilo alımı arttığında ‘’diyet yapmak”söz konusu olabilir. Diyet, kişiye özel beslenme düzeninin oluşturulmasıdır. Uzman hekim kontrolünde; sağlık verilerinize, günlük aktivitenize, hedef kilonuza ve aile geçmişinize göre kendinize uygun diyet planları oluşturabilirsiniz.
    Diyetiniz bir yaşam tarzı haline dönüştüğünde kilo problemini ortadan kaldırabilir, daha sağlıklı ve daha zinde bir yaşama kavuşabilirsiniz.
     

Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Öneriler

  1.  
    1. Sağlıksız diyet programlarından uzak durun.
    ‘’Bir haftada 5 kilo verdiren, şok, hızlı, tek yönlü’’ diyet programları belki anlık kilo vermenizi sağlayabilir ancak vücut ritminizi bozarak geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine de neden olabilir.
    1. Yemek yeme hızınızı yavaşlatın.
    Yemek yeme hızınız, kilo alma olasılığını artırabilir. Yapılan çalışmalar hızlı yemek yiyenlerin, yavaş yiyenlere göre %115'e kadar daha fazla kilo aldığını göstermektedir (4). Tükettiğiniz besinlerin tokluk mesajını beyne iletmesi yaklaşık 20 dakika sürer. Bu nedenle daha yavaş yemek, beyninize tokluk hissini anlaması için zaman verir ve gereğinden fazla yemenizi önler.
    1. Diyetinizdeki besinlerin listesini oluşturmadan alışverişe gitmeyin.
    Market alışverişinde neye ihtiyacınız olduğunu bilememek ani ve gereksiz satın almalara sizi yönlendirebilir. Alacağınız besinlerin listesini oluşturarak alışveriş yaptığınızda hedefinizden ayrılmaz ve daha sağlıklı bir alışveriş gerçekleştirebilirsiniz.
    1. Kahvaltınızda yumurta tüketin.
    Yumurta, yüksek protein deposudur ve tokluk hissi uyandırır. Kahvaltıda yer verilen yumurtanın kişinin gün içerisinde daha az kalori tüketmesine katkı sağladığı bilinmektedir (5).
    1. Yeterli su için.
    Yeterli su tüketimi, sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Günde 1,5-2 litre su tüketilmesi önerilir. Kilo vermeye ve kiloyu korumaya yardımcı olan su, öğün aralarında düzeli alındığında kalori alımını azaltmaktadır. (6).
    1. Önce yeşillikleri tüketin.
    Diyet programlarında bol miktarda yer verilen yeşillikler birçok kişi için tercih edilmeyen besinler olarak görülebilir. Fakat yeşillikleri karbonhidrat veya protein içeren öğünlerinizden önce diyet programınıza dahil edebilirsiniz. Böylelikle açken tüm yeşillikleri tüketebilir ve sonrasında daha az kalori alabilirsiniz.
    1. Stresten uzak durun.
    Stres, ve kaygı vücudunuzda kortizol hormonunun artmasına neden olarak sizi daha fazla yemek yemeğe teşvik eder.
    1. Öğün atlamayın.
    İhtiyacınız olan enerji alımına engel olan, uzun süre aç bırakan diyetlerden kaçınmalısınız. Düzenli ve sık öğünlerle vücut direncinizi azaltmayan diyet programları tercih ediniz.
    1. Atıştırmalık barlardan faydalanın.
    Kısıtlı zamanasahip olduğunuzda veya seyahatteyken sağlıklı öğünlere erişiminiz mümkün olmayabilir (7). Bu da öğünleri atlamanıza ve diyetinizin bozulmasına neden olur. Öğün atlamak yerine sağlıklı, pratik, besin değeri yüksek ve kalorisi düşük atıştırmalık barları tüketebilirsiniz.
    1. Saate dikkat edin.
    Saat 19.00’dan sonra vücut dinlenme haline geçer ve metabolizma yavaşlar. Hareketsizlikle beraber sindirim de zorlaşır. Diyetinizi planlarken akşam 19.00’dan sonra yemek yememeye özen göstermelisiniz.
    1. Kuru meyve yerine taze meyve tercih edin.
    Taze meyveler lif ve antioksidan bakımından zengindir. Buna karşın kurutulmuş meyvelerin ise şeker içeriği fazladır ve daha çok kalori almanıza neden olur.
    1. Sağlıklı yağlar tercih edin.
    Kanser ya da kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara neden olabilen soya yağı, ayçiçeği yağı ve kanola yağı yerine daha sağlıklı olan zeytinyağı, avokado yağı ve hindistan cevizi yağını tercih edebilirsiniz.
     
    2021104-EIP77-Selfit8
     

Referanslar

  1.  ‘https://www.healthline.com/health/balanced-diet#what-is-it’
  2. ‘https://health.gov/sites/default/files/2019-09/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf’
  3.  ‘https://www.healthline.com/nutrition/2000-calorie-diet#calorie-needs’
  4. ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21802566/’
  5.  ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373948/’
  6. ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17228036/’
  7.  ‘https://www.healthline.com/nutrition/best-meal-replacement-bars#_noHeaderPrefixedContent’