Egzersiz Ve Aktif Hareket

  1. Düzenli egzersiz yapmak, bir kişinin sağlığı adına attığı en önemli adımlardan biridir (1). Genellikle kişiler egzersiz yapmaya başladıktan kısa bir süre sonra fiziksel aktivitenin vücuda ve genel iyilik haline sağladığı katkıları görmeye ve hissetmeye başlar (1). Egzersizin düzenli olarak sürdürülmesi kararlılık ve uzun bir süre disiplinli olmayı gerektirir (1).

Egzersiz Nedir?

  1. Egzersiz, kaslarınızı kullanarak vücudun kalori yakmasını gerektirecek şekilde gerçekleştirdiği hareketleri tanımlar (2). Aktif hareket nedir sorusunun cevabı ise kişinin gerçekleştirdiği herhangi bir yer değişikliği olarak ifade edilebilir. Birçok farklı tipte egzersiz mevcuttur ve yüzme, koşma, tempolu yürüme veya dans etme farklı türdeki fiziksel aktivite çeşitlerine örnek teşkil eder (2).

    Fiziksel olarak aktif olmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa birçok yönden katkıda bulunabilir (2):
    • Daha mutlu hissetme
    • Kilo vermeyi kolaylaştırma
    • Kas iskelet sistemi sağlığına katkıda bulunma
    • Enerji seviyesini arttırabilme
    • Kronik hastalık riskinin azaltılması
    • Cilt sağlığının korunmasına yardımcı olma
    • Beyin işlevleri ve hafızanın korunmasına katkı sağlama
    • Rahatlamayı kolaylaştırma ve uyku kalitesini destekleme
    • Ağrı kontrolüne katkı sağlama
    • Cinsel yaşamı destekleme

Ne Kadar Hareket Etmeliyiz?

  1. Fiziksel inaktivite başta kardiyovasküler (kalp damar) sistemi hastalıkları olmak üzere şeker hastalığı, meme ve kolon kanseri, obezite, hipertansiyon, kemik ve eklem hastalıkları veya depresyon gibi kronik hastalıklar için değiştirilebilir risk faktörü olarak kabul edilir (3).

    Düzenli egzersiz yapmak ise kas kütlesinin korunması, sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşılması ve kronik hastalıklara karşı yatkınlığın azalması gibi birçok konuda vücudun normal fonksiyonlarının desteklenmesini sağlayabilir (1).

    Egzersiz yapmaya başlamadan önce hekimlerinize danışmanız önerilir (1). Bu öneriyi özellikle yorucu fiziksel aktivite yapmaya alışkın olmayan kişilerin ve 45 yaş üzerindeki bireylerin dikkate alması önemlidir (1). Egzersiz yapma ile ilgili problem teşkil eden herhangi bir durumu olmayan kişiler bir spor planı oluşturarak ve gerçekçi hedefler koyarak egzersiz seviyesini kademeli olarak artırmalıdır (1). Günümüzde önerilen minimum egzersiz süresi haftada 150 dakika olarak ifade edilir (1). Haftalık 150 dakikalık fiziksel aktivite kişiden kişiye değişmekle birlikte 5 günlük bir süre zarfında günde 30 dakika olacak şekilde gerçekleştirilebilir (1). Fiziksel aktiviteler yapılırken, aşırıya kaçılmaması ve vücuda dinlenmesi için yeterli sürenin tanınması önem arz eder (1).
    Düzenli egzersiz yapmaya yeni başlayan bireylerin hareket sırasında sıvı tüketimine özen göstermesi özellikle sıcak havalarda gerçekleştirilen fiziksel aktivitelerde performans düzeyini koruyucu özellik gösterebilir (1). Sıvı tüketiminin egzersiz sonrasında devam etmesi iyileşme sürecini hızlandırarak vücudun bir sonraki aktiviteye hazırlığında yardımcı olabilir (1).

    Beslenme tarzının fiziksel aktiviteyi destekleyecek şekilde düzenlenmesi de önemli bir konudur (1). Aynı zamanda fiziksel aktivite öncesinde ısınmaya da dikkat edilmelidir (1). Aktivite öncesi ısınma hareketleri, hem atletik performansı olumlu yönde etkileyebilir hem de sakatlanmalara karşı koruyucu özellik gösterebilir (1).

    2021516-EIP292-Selfit Websitesi3

Referanslar

1- ‘https://www.healthline.com/nutrition/how-to-start-exercising#TOC_TITLE_HDR_2’
2- ‘https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-exercise#TOC_TITLE_HDR_6’
3- ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1402378/’