Bel çevresi ölçüsü ve özellikle 20’li yaşların ortalarından itibaren alınan kilolar; sağlık üzerinde büyük etkiye sahiptir (1). Aşırı kilo, sağlıkla ilgili pek çok probleme neden olabilir (1). Bu nedenle kişilerin ideal kilosunda olacak şekilde bir beslenme düzeni oturtmaları gerekir (1).
Kişi eğer ideal kilosunda ise formunu koruyacak şekilde hareket etmesi yeterli olacaktır (1). Ancak yetişkinlikte ilerleyen yaşla beraber kilo alımı da oldukça sık rastlanan bir durumdur (1). Bu nedenle kilo almaya başlayan ve ideal kilosundan uzaklaşan kişilerde, kilo alımını durdurmak öncelikli olmalıdır (1). Yaşlanmayla birlikte alınan kiloların, kronik hastalık gelişimi açısından risk oluşturacağı unutulmamalıdır (1).
Formunuzu Korumak için Neler Yapabilirsiniz?
İdeal kilonuzu korumaya yardımcı olabilecek öneriler:
1. Sık Sık Hareket Edin
Düzenli egzersiz, kilo kontrolü yapmak için oldukça etkili bir yöntemdir (2). Egzersiz; fazladan kalori yakma ve metabolizmayı hızlandırma gibi etkileriyle vücudun enerji dengesinin korunmasına yardımcı olur (2). Enerji dengesi, alınan ve yakılan kalorinin yaklaşık olarak aynı olması anlamına gelir ve bu nedenle dengeyi sağlayan kişiler kilosunu sabit tutabilir (2). Günlük en az 30 dakika spor yapmak, formunuzu korumanızı sağlar (2). İdeal kilonun korunması için egzersizin yanı sıra beslenme de dikkat edilmesi gereken konulardandır (2).
2. Daha Fazla Protein Tüketin
Protein içeriği yüksek besinleri tüketmek kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olur (2). Çünkü proteinler; iştahı azaltır ve uzun süreli tokluk sağlar (2). Protein; vücutta tokluk hissi sağlayan hormonun üretimini artırır ve açlığı uyaran hormon düzeylerinde düşüşe neden olur (2). Tüm bu etkileri nedeniyle protein, formunuzu korumada oldukça önemli rol oynar (2).
3. Karbonhidrat Tüketimini Sınırlandırın
Özellikle rafine karbonhidrat tüketiminden kaçınmak, ideal kilonuzu daha rahat korumanızı sağlar (2). Beyaz ekmek ve diğer unlu mamüller, meyve suları, pirinç, makarna gibi besinler rafine karbonhidrattan zengindir (2,4). Rafine karbonhidrat içeren besinler, lif açısından fakirdir ve kolayca sindirilir (3). Bu nedenle de kan şekerinde dalgalanmalara yol açar (3). Kan şekerindeki dalgalanmalar, daha fazla yemek yemeye neden olarak kilo kontrolünü zorlaştırır (2,3).
4. Bol Sıvı Tüketin
Sıvı tüketimi tokluk hissi sağlayabilir (2). Örneğin yemekten önce bir ya da iki bardak su içmek, yemekte yiyeceğiniz porsiyonu küçülterek kalori alımını azaltır (2). Ayrıca su içmek, gün içerisinde daha fazla kalori yakılmasına da yardımcı olur (2).
5. Düzenli Olarak Tartılın
Düzenli aralıklarla tartılarak kilo takibi yapmak, formunuzu korumaya yardımcı olabilir (2). Kilonun aralıklarla kontrol edilmesi, olası bir kilo alma durumunda kişinin kendini sınırlandırmasını sağlar (2).
6. Uyku Düzeni Oluşturun
Uyku, kilo kontrolünde önemli bir etkendir (2). Uyku problemleri, uykunun yetersiz olması; kilo alımı yönünde etki eder (2). Yeterli süre uyunan uyku; enerji depolanması ve hormon kontrolü gibi konularda etki ederek formunuzu korumaya yardımcı olur (2).
2021152-EIP95-Selfit12
Referanslar
- ‘https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/’
- ‘https://www.healthline.com/nutrition/maintain-weight-loss#TOC_TITLE_HDR_12’
- ‘https://www.healthline.com/nutrition/why-refined-carbs-are-bad#TOC_TITLE_HDR_2’
- ‘https://www.medicalnewstoday.com/articles/refined-carbs#examples-of-refined-carbs’