Güçlü Bir Bağışıklık

  1. Bağışıklık sistemi pek çok farklı hücre, doku ve organın yer aldığı kompleks bir yapıdır (1). Bağışıklık sistemi; mikro-organizmalara ve bunların meydana getirdiği maddelere karşı meydana getirilen ve normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan doğal ya da sonradan kazanılmış bir direnç  olarak tanımlanır. Bağışıklık sistemi, vücuda giren yabancı maddelere karşı genel ve özel savunma sistemleriyle karşı koyar, direnç gösterir. (1).
    Yaşam tarzında ve beslenme düzeninde yapılacak basit değişiklikler, bağışıklık sistemini güçlendirebilir (2). Böylece vücut, hastalık yapıcı (patojen) mikroorganizmalara karşı daha dirençli hale gelir (2).
     

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Neler Yapılabilir?

  1. Bağışıklık sistemini daha etkili hale getirmek için yapılabilecekler:
    1. Düzenli Uyku
    Uyku ve bağışıklık birbiriyle yakından ilişkilidir (2). Yeterli ölçüde uyku uyumak, bağışıklık sistemini güçlendirir (2). Yetişkinlerde uyku süresinin günlük en az 7 saat, büyüme çağındaki çocuklarda 8-10 saat ve bebeklerde 14 saat olması tavsiye edilir (2).
    1. Dengeli Beslenme
    Sebze, meyve, tahıllar, baklagiller ve sert kabuklu kuruyemişler; nütrient ve antioksidan bakımından zengindir (2). Bu besinlerin tüketilmesi, vücudun zararlı mikroorganizmalarla savaşında avantaj sağlar (2). Antioksidan içeren bu gıdalar sayesinde, vücut hücrelerinde serbest radikal adı verilen ve hücrelerde yüksek düzeye ulaştığında iltihaplanmaya neden olan moleküllerin oluşumu azaltılır (2).
    Sindirim sisteminin sağlıklı olması da zararlı mikroorganizmaların sindirim organları aracılığıyla vücuda girmesini engeller (2). Sindirim sağlığının korunması için probiyotikli veya lifli besinlerin tüketilmesi faydalı olur (2).
    Sağlıklı yağlar, enflamasyonu (iltihaplanmayı) azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir (2). Hafif enflamasyon, vücudun stres, yaralanma gibi durumlarda verdiği normal bir yanıttır (2). Ancak kronik enflamasyon, bağışıklık sistemini baskılayabilir (2). Bu nedenle zeytinyağı gibi sağlıklı yağların tüketilmesi bağışıklık sistemi için yararlı olacaktır (2).
    Vitamin D, kalsiyum metabolizmasındaki ve kemik sağlığı üzerindeki etkilerinin yanı sıra bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde de rol oynar (3). Bu nedenle diyetle günlük yeterli miktarda D vitamini almak ya da vitamin takviyesi kullanmak önemlidir (5).
    1. Orta Düzeyde Egzersiz Yapmak
    Orta seviyeli düzenli egzersiz yapmak, enflamasyonu azaltmada ve bağışıklık sistemi hücrelerinin kendini yenilemesinde etkilidir (2). Haftada en az 150 dakika tempolu yürüme, bisiklete binme, yüzme gibi aktivitelerde yer almak orta düzeyde egzersiz için yeterli olur (2).
    1. Stresle Başa Çıkmak
    Uzun süreli stres, enflamasyonu tetikler ve bağışıklık sistemi fonksiyonunda bozulmalara neden olur (2). Çocuklarda uzun süre psikolojik strese maruz kalmak, bağışıklık sistemini baskılayabilir (2). Stres düzeylerinin azaltılmasında; yoga, egzersiz, seyahat etme gibi uygulamalarla ya da terapist eşliğinde yapılan görüşmeler fayda sağlayabilir (2).
    Yaşam tarzında ve beslenme düzeninde yapılacak bu değişikler ile vücudunuzun patojen mikroorganizmalara karşı direncini artırabilirsiniz (2). Bu uygulamalar sayesinde bağışıklık sistemininiz doğal bir şekilde güçlenmiş olur (6).
    202178-EIP60-Vitamin C2

Referanslar

  1. ‘https://medlineplus.gov/immunesystemanddisorders.html’
  2. ‘https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-immune-health’
  3. ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/?utm_source=newmarkettoday.ca&ut’m_campaign=newmarkettoday.ca&utm_medium=referral conclusion kısmı
  4. ‘ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/ abstract kısmı’
  5. ‘https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/ immune function ‘kısmı6- https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system’