Kendinizi Halsiz mi Hissediyorsunuz?

  1. Günümüzde özellikle yoğun iş hayatı ve stres sonucunda, günlük hayatta halsizlik şikayeti ile çok sık karşılaşılmaktadır. Halsizlik genel anlamda, vücutta yaygın yorgunluk hissi ve enerji azlığı olarak tanımlanır. (1) Halsiz kişilerde motivasyon eksikliği ile beraber yeni aktiviteleri başlatma isteksizliği izlenir. Uyku isteği halsizliğe eşlik edebilir. Halsizlik çeşitli sağlık sorunlarından ileri gelebileceği gibi günlük yaşam alışkanlıklarına bağlı da oluşabilen bir problemdir. (2) Bu anlamda halsizliğin çözülebilmesi için öncelikle “Halsizlik neden olur?” sorusuna yanıt aramak gerekir.

Halsizlik Neden Olur?

  1. Halsizlik meydana getiren sebepler çok çeşitlidir. Bu anlamda halsizliğin nedenleri üç ana başlık altında toplanabilir:
    1. Hayat Tarzı: Bazı günlük yaşam alışkanlıklarına sahip bireylerde halsizlik şikayeti ortaya çıkabilir. Bu faktörler arasında aşağıdakiler sayılabilir (3) :
    •    Aşırı veya yetersiz fiziksel aktivite
    •    Yetersiz ve kalitesiz uyku
    •    Ciddi üzüntü veya yas gibi duygusal stres durumları
    •    Sigara, alkol gibi zararlı madde kullanımı
    •    Aşırı miktarda kafein gibi uyarıcı madde alımı
    •    Dengesiz beslenme, aşırı kilo
    2. Fiziksel Sağlık Sorunları: Vücudu etkileyen çeşitli sağlık problemlerinin ilk belirtilerinden biri halsizlik ve yorgunluk şikayetidir. Bu anlamda halsizlik şikayeti olan kişilerde bir çok sağlık problemlerinden biri olabilir (4) . Bununla birlikte kronik bazı hastalıklar, hatta bu hastalıkların tedavi süreçleri de halsizlik kaynağı olabilir.
    3. Ruhsal Sağlık Sorunları: Fiziksel hastalıklar gibi ruh sağlığını etkileyen sağlık sorunları da kendini halsizlik olarak gösterebilir. Bunlar arasında kaygı, endişe, isteksizlik, beslenme; uyku; duygu durum sorunları gibi durumlar sıralanabilir (5) :
     

Halsizliği Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  1. Halsizliğin ortadan kaldırılabilmesi, ilk olarak altta yatan faktörlerin doğru şekilde tespit edilebilmesine bağlıdır. Burada öncelikli konu, altta yatan bir sağlık probleminin varlığını sorgulamaktır. Bu anlamda, orta veya ağır şiddette halsizlik şikayeti olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması önemlidir. (6) Bunun dışında bireyler "Halsizliğe ne iyi gelir?" sorusuna yanıt ararken, çeşitli yaşam tarzı değişikliklerini göz önünde bulundurabilir. Bu bağlamda alınabilecek tedbirler şu şekilde özetlenebilir: (7)
    • Yaş; cinsiyet ve sağlık durumuna uygun düzenli egzersiz yapılması, vücudu zinde tutarak halsizlik şikayetinin giderilmesini sağlar.
    • Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Bu doğrultuda diyetisyen desteği alınarak, uygun bir diyet programı hazırlanabilir.
    • Uyku düzeni ve uyku kalitesi oldukça önemlidir. Günlük en az 7 saat kaliteli uyku, halsizlik şikayetini büyük oranda giderebilir.
    • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.
    • Çay ve kahve gibi uyarıcı özellikteki gıdalar mümkünse tüketilmemeli veya az tüketilmelidir.
    • Stresten uzak bir yaşam tarzı benimsenmelidir.
    • Vücutta ciddi halsizliğe neden olan sağlık sorunlarının önlenmesi ve iyileşmesine yönelik sağlık kuruluşlarına başvurulması önemlidir.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

  1. Vitamin B kompleksinin önemli bir elemanı olan B12 vitamini, vücutta özellikle nöronların gelişimi ile kan hücrelerinin üretimi aşamalarında kritik öneme sahiptir. (8,10) B12 Vitamini, kırmızı et, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünlerden elde edilen suda çözünen bir vitamindir. İntrinsik faktör, midedeki özel hücreler tarafından üretilen ve ince barsakların son kısmında B12'nin emilimi için gerekli olan bir proteindir. B12 ince barsaklardan emildikten sonra DNA, yağ asitleri ve miyelin sentezi gibi bir çok metabolik faaliyette bir kofaktör olarak kullanılır (9). 
    2020636-EIP397-Vitamin B12 1000 mcg / 100 dilaltı tablet4

Referanslar

  1. 1.    ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26028605/’
    2.    ‘https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/009174358690037X’
    3.    ‘https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-you-are-tired’
    4.    ‘https://www.webmd.com/women/guide/why-so-tired-10-causes-fatigue#1’
    5.    ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3500687/’
    6.    ‘https://www.webmd.com/balance/how-tired-is-too-tired’
    7.    ‘https://www.healthline.com/health/fatigue’
    8.    ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/’
    9.    ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/’
    10.    ‘https://www.webmd.com/a-to-z-guides/supplement-guide-vitamin-b12#1’