Atkins ve diğer düşük karbonhidrat içeren diyetlerle, ketojenik diyet arasında fazlasıyla benzerlik olup bu diyet de çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Karbonhidrat alımını yüksek oranda azaltıp bunu yağla değiştirmeyi amaçlar. Karbonhidratlardaki bu azalma sayesinde, vücudunuz metabolik bir durum olan ketoza girer. Ketoz durumunda, vücudunuz enerji için yağ yakarken yüksek verimde çalışır.
Ketojenik diyetler kandaki şeker seviyelerinde etkili olur. Artan ketonlarla birlikte kan şekerinin düşmesinin bazı yararlar sağladığı bilinmektedir.
Ketojenik Diyet Çeşitleri
Ketojenik diyet çeşitlerinden bazıları aşağıda gösterildiği şekildedir:
· Standart ketojenik diyet (SKD): Oran olarak bu diyette karbonhidrat çok düşük, protein orta ve yağ yüksek olur. Tipik olarak yaklaşık %10 karbonhidrat, %20 protein ve %70 yağ içeriklidir.
· Döngüsel ketojenik diyet (CKD): Bu diyette ise 5 keto ve 2 karbonhidrat günü vardır. Yani 5 gün düşük karbonhidrat, 2 gün yüksek karbonhidrat içerikli beslenilir.
· Hedefli ketojenik diyet (TKD): Bu diyet stili ise, egzersiz programlarına karbonhidrat eklemeyi gerektirir.
· Yüksek proteinli ketojenik diyet: Standart ketojenik diyet gibi algılansa da iyice bakıldığında daha yüksek oranda protein içerdiği görülür. Tipik şekilde %5 karbonhidrat, %35 protein ve %60 yağ içeriklidir.
Şu an için sadece standart ve yüksek proteinli ketojenik diyetler detaylı olarak incelemeye alınmıştır.Döngüsel veya hedefli ketojenik diyetler daha incelikli diyetlerdir ve öncelikle vücut geliştiricilerin veya sporcuların tercih etmesi gerekir (1).
Ketojenik Diyet Nasıl İşlev Gösterir?
Karbonhidratı günde 50 gramdan az aldığınızda, vücudunuz hızla kullanabileceği yakıtı, yani kan şekerini tüketir. Bu süreç 3 ila 4 gün kadardır. Ardından, proteinlerin ve yağların parçalanma süreci başlar ve bu sayede kilo verilir. Ketojenik diyet, kilo vermeye odaklanarak uygulanırsa, bunun kısa süreli bir diyet olacağını söylemek gerekir.
Ketojenik Diyet Kimler İçin Uygundur?
Öncelikle kilo vermek isteyen insanlar ketojenik diyeti en sık uygulayanlardır. Ayrıca ketojenik diyet bazı tıbbi durumların da yönetilmesine katkı sağlayabilir. Ancak uygulamaya geçilmeden mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Bunun yanında ketojenik bir diyet, dayanıklılık sporcuları için önerilebilir. Örneğin koşucular ve bisikletçiler için antrenman dönemlerinde bu diyet yardımcı olabilir. Kas-yağ oranına yaptığı olumlu etki ve vücudun kullanabileceği oksijen miktarını artırdığı bilinir. Ancak antrenmanda çok yardımcı olmasına rağmen, yüksek performans göstermede diğer diyetler kadar etkili olmayabilir (2).
Ketojenik Diyette Hangi Yiyecekler Yenebilir?
- Fındık, tam yağlı peynir ve diğer süt ürünleri, sade yoğurt, nişastasız ve lifli sebzeler, yağlar, daha az miktarda et, yumurta ve balık ketojenik diyetin dayandığı temellerdir. Bunun tersine, ekmek ve unlu mamuller, tatlılar, makarna, kahvaltılık gevrekler, patates gibi nişastalı sebzeler, mısır ve bezelye, fasulye, meyve ve bira dahil karbonhidratlar keskin bir biçimde öğünlerde yer almaz. Su, şekersiz kahve ve çay içmek ise sorun yaratmaz. Bunun yanında alkol tüketimi en aza indirilir veya çok düşük karbonhidratlı olanlar tercih edilir (3).
2021736-EIP423-Selfit Websitesi12