İnsan vücudunu oluşturan tüm doku ve organların yapı taşları proteinlerden oluşur. Bu yapısal proteinler arasında vücudumuzda en çok bulunan kolajen olarak adlandırılan proteindir. Kolajenin temel görevleri arasında bağ dokusunu güçlendirmek ve desteklemek böylece vücut bütünlüğünü korumak yer alır. Kolajen sadece ciltte değil aynı zamanda kas, kemik ve tendonlarda da yer almaktadır. (1)
Kolajen Eksikliği Ne Zaman Görülür?
Yaşlanmayla beraber vücutta kolajen üretimi azalır. Azalan kolajen üretimi, ciltte kırışıklıkların ve sarkmaların oluşmasına sebebiyet verir. Yaşlanmanın dışında yaşam tarzı faktörleri de kolajen üretiminin azalmasına sebep olur. Bu faktörler arasında aşağıdaki nedenler bulunur:
- Sigara tüketimi (Sigara tüketimi kolajen üretimini azaltır.)
- Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak (UV ışınları kolajen üretimini azaltır.)
- Fazla şeker ve rafine edilmiş karbonhidrat tüketimi (Şeker kolajenin kendini onarma yeteneğine müdahale eder.)
- Sağlıksız beslenme
- Hava kirliliği
- Yetersiz uyku
- Hareketsizlik
- Genetik faktörler
- Bazı otoimmün hastalıklar (2)
Vücuttaki Kolajen Miktarını Korumak İçin Neler Yapılabilir?
- Düzenli egzersiz yapmak
- Güneş koruyucu kullanmak
- Şeker ve rafine edilmiş ürünleri tüketmemek
- Sağlıklı ve dengeli beslenmek (3)
Kolajen Üretimini Artıran Besinler Nelerdir?
Et ve Et Suyu
Vücuttaki kolajen miktarının desteklenmesinde et ve et suyu iyi birer seçenektir. Kemiğin kısık ateşte ve uzun süre pişirilmesi kolajenin ve yararlı diğer proteinlerin de açığa çıkmasını sağlar. (7)
Omega - 3 Yağ Asitleri
Kolajen üretimi için yararlı olan omega - 3 yağ asitleri, somon ve ton balığı gibi soğuk su balıklarından alınabildiği gibi kaju, badem, fındık gibi diğer besinlerden de alınabilir. (4)
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler, ciltte yaşlanmaya yol açan UV ışınlarına ve serbest radikallere karşı korur. Vücudu kolajen üretmeye teşvik eden C ve A vitamini bakımından zengin lahana, pazı, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler tercih edilebilir. (4)
C Vitamini
Kolajen üretimini destekler ve artırır. Aynı zamanda C vitamini, UV ışınlarının zararlı etkilerinden de cildi korur, serbest radikal hasarını azaltır. (5,6)
Kırmızı Meyve Ve Sebzeler
Kırmızı meyve ve sebzeler, UV ışınlarının neden olduğu kolajenin parçalanmasını engellemeye yardımcı olur ve kolajen üretimini destekler. (4)2020524-EIP315-Collagen & Hyaluronic Acid Tablet1
Referanslar
- ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29144022/’
- ‘http://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870;year=2015;volume=4;issue=1;spage=47;epage=53;aulast=Borumand’
- ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/’
- ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/’
- ‘https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932’
- ‘https://bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/biltek_arsiv/S-544-60.pdf’
- ‘https://health.clevelandclinic.org/the-best-way-you-can-get-more-collagen/’