Kolajen ve Cilt Sağlığı

  1. Kolajen (kollajen) nedir sorusuna, çeşitli aminoasitlerin bir araya gelmesiyle oluşan protein yapıda bir maddedir cevabı verilebilir (1). Kolajen, sağlamlığı ve esnemeye karşı direnç göstermesi gibi özellikleri sayesinde deri, tendon, kemik ve diğer bağ doku elemanlarının yapısında yer alan temel maddelerden biridir (1) . Vücutta en yoğun olarak bulunan protein yapıdaki madde olan kolajen, kendi içerisinde birçok alt gruba ayrılır (1). 
     

Kolajen Tiplerinin Özellikleri Nelerdir? 

  1. Günümüze kadar 28 adet kolajen alt tipi keşfedilmiş olup ilk 4 tip ön plana çıkar (1). Vücutta bulunan tüm kolajenin %90’ından fazlasını tip 1 kolajen oluşturur (1).
    •    Tip 1 Kolajen
    Vücutta en fazla bulunan kolajen alt sınıfı olan tip 1 kolajen, sıkıca paketlenmiş lif yapısındadır (2). Deri, kemik, tendon, fibröz kıkırdak, diş ve diğer bağ doku elemanlarının yapısal sağlamlığına katkı sağlar (2).
    •    Tip 2 Kolajen
    Tip 1 kolajene göre daha gevşek şekilde bulunan tip 2 kolajen, eklemlerde koruyucu özellik gösteren elastik kıkırdağın yapısında yer alır (2).
    •    Tip 3 Kolajen
    Tip 3 kolajen; kas, damar ve organ yapılarının desteklenmesini sağlayan kolajen alt tipidir (2).
    •    Tip 4 Kolajen
    Cildin sıvı yapıları filtrasyon etme yeteneğine tip 4 kolajen yardımcı olur (2).
    Yaşlanmayla birlikte kolajen sentezinin miktarı ve kalitesinde bir azalma meydana gelir (2). Bu durum deri değişiklikleri ve eklem problemleri ile kendisini gösterebilir (2). 
    İleri yaş dışında işlenmiş şeker düzeyi yüksek ürünlerin tüketimi ve sigara kullanımı gibi zararlı yaşam tarzı davranışları sonucunda da kolajen yapısında bozulma meydana gelebilir (2). Kolajen sentezini destekleyen ve yaşlanmayla birlikte düzeyi azalan bir diğer madde de hyaluronik asittir (3). 
    Hyaluronik asit de kolajen gibi vücutta üretilen bir maddedir ve gözler, deri ve bağ doku bu maddenin en çok bulunduğu yerlere örnek teşkil eder (5). Hyaluronik asit, bulunduğu bölgede suyun tutulmasını sağlayarak nemliliğin devamına katkıda bulunur (5). Bu fonksiyonu dolayısıyla hyaluronik asit, sağlıklı görünen cilt, eklem ağrılarının hafifletilmesi, göz kuruluğunun giderilmesi ve kemik sağlamlığının korunması gibi konularda katkı sağlayabilir (5).
     

Akne Nedir?

  1. Akne (sivilce), ciltte bulunan yağ ünitelerinin çeşitli nedenlerle tıkanması sonrasında meydana gelen ve çok sık karşılaşılan bir cilt problemidir (8). Aşırı yağ (sebum) üretimi, bakteriler ile enfeksiyon, hormonal değişiklikler, ölü deri hücreleri ve kıl dönmesi gibi durumların varlığında akne oluşumu meydana gelebilir (9).
     

Aknenin Cilt Sağlığına Etkisi Nedir?

  1. Akne izleri, ergenlik dönemindeki kişilerin yaklaşık olarak %90’ında meydana gelir (6). Bu kişilerde sivilce nedeniyle oluşan izlerin (sivilce lekeleri) erişkinlik döneminde de devam etmesi psikolojik ve sosyal problemlerin oluşmasına zemin hazırlayabilir (6). 
    Oluşan sivilcenin iyileşmesi için öncelikle altta yatan nedenin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir. Örnek olarak, cildin aşırı yağ üretimi sonucu oluşmuş sivilcelerde, cildin yağ ve su dengesinin sağlanması olumlu etki yapabilir (10). Zararlı yaşam tarzından uzak durulması; dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi; maske gibi cilde uygulanan fiziksel bazı yöntemler de akne konusunda fayda sağlayabilir (10).
    2020757-EIP456-Collagen & Hyaluronic Acid Tablet10

Referanslar

  1. 1- ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/’
    2- ‘https://www.healthline.com/nutrition/collagen#5’
    3- ‘https://www.healthline.com/health/ways-to-boost-collagen#takeaway’
    4- ‘https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits#8’
    5- ‘https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits#section8’
    6- ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2958495/’
    7- ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10971560/’
    8- ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/’
    9- ‘https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/types-of-acne’
    10- ‘https://www.healthline.com/nutrition/13-acne-remedies’