Ara Öğünleriniz İçin Lezzetli Atıştırmalık Bar Önerileri

  1. Atıştırmalık denince akla ilk olarak işlenmiş, şekerli ve yüksek kaloriye sahip gıdalar gelir (1). Oysa atıştırmalık, ara öğünlerde tüketilen besinlere verilen genel addır (1). Atıştırmalıkların günlük kalori alımını artırıp artırmadığına ya da açlığı bastırıp bastırmadığına dair farklı sonuçlar veren çalışmalar vardır (1).

Atıştırmalık Bar Önerileri Nelerdir?

  1. Tüketilen popüler atıştırmalıklar genel olarak şeker, yapay tatlandırıcı ve gıda boyası gibi maddeler içeren yüksek kalorili ancak besleyiciliği düşük ürünlerdir (3). Atıştırmalık seçiminde dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar vardır (1). Genel olarak atıştırmalık tercihinde en az 10 gram protein içeriğine sahip 200 kaloriyi geçmeyen ve sonraki öğüne kadar sizi tok tutmayı sağlayacak ürünlerin hazırlanması veya tercih edilmesi önerilir (1). İşlem görmüş ve yüksek şeker içerikli ürünlerden ise uzak durulması gerekir (1).

    Tatlı arayışında olan ancak uyguladığı sağlıklı beslenme planına sadık kalmak isteyen bireyler, işlenmiş gıdalar yerine çeşitli sağlıklı atıştırmalık alternatiflerine yönelebilirler (3) :

    Granola Bar

    Granola barlar içeriklerindeki yulaf, tohum ve kuruyemiş içeriği ile sağlıklı atıştırmalık için uygun bir seçenektir (2). Taşıması kolay olan granola barları her zaman yanınızda bulundurabilir, ara öğün yapmak istediğinizde tüketebilirsiniz (2). Granola barlar ortalama 100-300 kalorilik enerji değerine sahiptir (2). İçerisinde 1-10 gram protein ve 1-7 gram lif içeriğine sahip olan bu lezzetli atıştırmalıklar, B vitamini, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mikro besin maddelerini de bünyesinde barındırabilir (2).

    Granola barlar pratik bir atıştırmalık olmalarının yanında içerdiği birçok makro ve mikro besin maddesi ile vücudun çeşitli normal fonksiyonlarının desteklenmesine katkıda bulunabilir (2).

    Fıstık Ezmeli Bar

    Fıstık ezmeli bar düşük karbonhidrat içeriği sayesinde ketojenik diyete uygun bir atıştırmalıktır (3). Ketojenik diyetin uygulanan birçok farklı formu mevcut olsa da genel olarak bu beslenme planında günlük alınan kalorinin %70’i yağlardan, %20’si proteinlerden, %10’u ise karbonhidratlardan sağlanır (4). Fıstık ezmesi ve diğer çeşitli düşük karbonhidrat içerikli ürünler ile hazırlanan fıstık ezmeli barlar, yüksek yağ ve düşük şeker içeriği ile ketojenik barlar içerisinde değerlendirilir (4).

    Fırınlanmış Elma

    Elma önemli bir C vitamini, lif ve mineral kaynağıdır (5). Dolayısıyla fırınlamış elma; günlük vitamin, mineral ve lif ihtiyacının bir kısmının karşılanmasına yardımcı olabilir (4). Lifli gıdalar genel olarak bağırsakların normal fonksiyonlarını destekleyici özellik gösterir (5). Yaklaşık 100 gramlık orta boyuttaki bu meyve içerisinde 4 gram lif bulunur (5). Bu değer günlük tüketilmesi önerilen miktarın yaklaşık olarak %17’sini karşılayabilmesi açısından önemlidir (5).

    2021487-EIP276-Selfit36