- Günümüzde toplumdaki yaygın beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarına daha sık rastlandığı bir gerçektir. Bunlar arasında özellikle kalp hastalıkları öne çıkar. Öyle ki, dünyada sağlık sorunları nedeniyle rastlanılan en sık ölüm sebebi kalp krizidir (1). Kalp krizini ise bir başka damar problemi olan inme takip eder.
Bununla beraber yapılan araştırmalar göstermiştir ki, deniz ürünü ağırlıklı beslenen toplumlarda kalp damar ve beyin damar hastalıklarına yakalanma oranı diğer toplumlara göre oldukça düşüktür (2). Bu bulgu, araştırmacıları deniz ürünlerindeki bu koruyucu etkiye sahip maddeleri inceleme konusunda teşvik etmiştir. Bu konuda özellikle üzerinde ciddi çalışmalar yapılan ve insan vücudu için çok sayıda faydası olduğu tespit edilmiş omega-3 yağ asidi göze çarpar
Omega-3 nedir?
- Omega-3 olarak kısaltılan omega-3 yağ asitleri, organik doğası gereği doymamış yağ asidi yapısındadır. İsmini ise yapısındaki sondan üçüncü karbon atomundaki çift hidrojen bağından alır. (3)
Vücudumuzun metabolik dengesinin sağlanması ve hücrelerimizin yenilenebilmesi için belirli gıdaları dışarıdan almamız zorunludur. Vücudumuzda hatırı sayılır miktarda organik besin üretilebilse de önemli bazı maddeler konusunda vücudumuz dışarı bağımlıdır. Bu maddelere esansiyel gıdalar adı verilir. Proteinlerin yapısında bulunan bazı amino asitler, bazı vitaminler gibi çeşitli yağ asitleri de esansiyel özelliktedir. Esansiyel maddeler vücuda yeterli miktarda alınmadığında, eksikliklerine bağlı çeşitli rahatsızlar ortaya çıkabilir. Omega-3 yağ asitleri de esansiyel maddelerdendir. (4)
Omega-3 Nelerde Var?
- Omega -3 yağ asitleri özellikle somon, ton balığı veya sardalya gibi yağlı balıklarda ya da balık yağlarında, soya yağında, keten tohumu ve yağı ile kanola yağında bol miktarda bulunur. Bunlarla beraber, yeterli miktarda omega-3 alabilmek için gıda takviye ürünlerine de başvurulması gerekebilir. (5)
Omega-3 Faydaları Nelerdir?
- Omega-3 yağ asitleri vücuttaki çok sayıda hücrede aktif olarak metabolize olur. Bu sebepten, omega-3 yağ asitlerinin vücuda pek çok faydası bulunmaktadır (6). Yapılan araştırmalara göre tespit edilen yararları aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:
• Kalp ve damar sağlığına katkıları: Omega-3 kullanımı normal kalp ve damar fonksiyonlarının ve normal kan basıncının, normal trigliserit düzeylerinin korunmasına yardımcı olmakta, ve normal kan kolesterolü düzeyinin korunmasına olumlu katkılarda bulunmaktadır (7).
• Normal Beyin Fonksiyonlarının Korunması: Gebelikte düzenli omega-3 kullanan annelerin bebeklerinde normal beyin fonksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunduğu gösterilmiştir (8). Göze faydaları: Omega-3 yağ asitleri gözün retina tabakası ve beyin gelişiminde esansiyel maddelerden olduğundan, omega-3’ün anne tarafından alınması fetusun ve emzirilen bebeklerin normal göz gelişimine katkıda bulunur.
2020586-EIP363-Omega 3 950 mg4
Referanslar
- 1. ‘https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death’
2. ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18541598/’
3. ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/’
4. ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25339684/’
5. ‘https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods#8’
6. ‘https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#section4’
7. ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712371/’
8. ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12509593/’
9. ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/’
10. ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15555528/’
11. ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9624425’