Rafine Şekersiz Beslenmek İçin 10 Neden

  1. Şeker; sebze ve meyvelerde, tahıllarda, kuruyemişlerde, süt ve süt ürünlerinde ve pek çok diğer besin grupları içerisinde doğal olarak bulunan bir maddedir (1).

    Doğal olarak besinlerde bulunan şeker çeşitli işlemlerden geçirilerek rafine şeker elde edilir (1). Sofra şekeri (çay şekeri) ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (High Fructose Corn Syrup, HFCS) en yaygın kullanılan rafine şeker türleridir (1).

    Sofra şekeri ya da diğer adıyla sükroz, şeker pancarı veya şeker kamışından üretilir (1).
    Yüksek fruktozlu mısır şurubu adından da anlaşılacağı üzere mısırdan elde edilir (1). Bu şeker türü ambalajlı gıdalarda tat vermek ve raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır (1). Ekmek ve turşu gibi besinlerin fermantasyonu da bir diğer rafine şeker kullanımı alanıdır (1).
    Doğal şekerler; rafine şekerlerin askine farklı besin grupları açısından zengin, besleyici gıdalarda bulunur (1).
     

Rafine Şekersiz Beslenmenin 10 Faydası

  1. Rafine şekerler, genellikle işlenmiş, besin değeri düşük besinlerde bulunur ve bu besinleri çok miktarda tüketmek sağlığınıza zarar verebilir (1).

    Rafine şekersiz beslenmenin yararları:
    1. Açlık Kontrolüne Yardımcı Olur
    İşlenmiş şeker içermeyen besinler kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur (2). Bu sayede aniden gelen açlık hissi, şeker yoksunluğu gibi durumların oluşmasının önüne geçer (2).
    1. Daha Enerjik Hale Getirir
    Aşırı şeker tüketimi kişiyi yavaşlatır (2). Tüketilen şekerin etkisi olarak kan şekeri aniden yükselir ve bu durum vücutta insülin ve triptofan salımını uyarır (2). Triptofan serotonine dönüşerek uykulu bir moda geçmeye neden olur (2). Rafine şeker içermeyen besleyici besinlerle beslenmek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu diğer besin gruplarını almaya yardımcı olur (2).
    1. Mental sağlığın korunmasına Katkıda Bulunur
    Aşırı şeker tüketimi konsantre olmayı zorlaştırabilir (2). Rafine şeker içermeyen ürünlerle beslenmek uzun vadede beyin kimyasını değiştirir ve mental sağlığın gelişmesine katkı yapar (2).
    1. Sağlıklı Kiloda Kalmayı Sağlar
    Rafine şekerin bulunduğu besinler genellikle lif açısından fakirdir ve bu nedenle daha kolay metabolize edilir (2). Metabolize edilen şekerin ihtiyaç fazlası kısmı yağa dönüştürülerek vücutta depolanır (2).
    1. Diş Sağlığını İyileştirir
    Şeker, diş ile ilgili problemlerin başlıca sebebidir (2). Şeker, diş üzerindeki bakterilerin aşırı derecede çoğalmasına yol açar, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler (2).
    1. İyi Hissettirir
    Aşırı şeker tüketimi, vücutta enflamasyon riskininartmasına yol açabilir (2). Rafine şeker tüketimini azaltarak bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını desteklemek mümkün olabilir (2).
    1. Alerjen Maddelerden Kaçınmayı Sağlar
    Mısır türevi rafine şekerler; işlenmiş gıdalarda, pasta gibi unlu mamüllerde bolca bulunur (2). Mısır alerjisi olan kişiler bu besinleri tükettiğinde alerjik reaksiyon sorunuyla karşılaşabilirler (2).
    1. Görünüşü İyileştirmeye Yardımcı Olur
    Rafine şeker vücutta yaşlanmayla ilgili bazı moleküllerin oluşmasına neden olur (2). Bu şekerler tüketilmediğinde ilgili molekül daha az oluşacağından daha iyi bir görünüş elde etmek mümkün olur (2).
    1. Yeni Şeyler Denemeye Fırsat Tanır
    Rafine şekersiz beslenmek için tüketeceğiniz farklı ürünler, yapacağınız farklı tarifler sayesinde damak tadınızı geliştirebilirsiniz (2).
    1. Daha Besleyici Öğünler Hazırlatır
    Rafine şekersiz beslenmede günlük enerji ihtiyacınızı karşılamak için daha fazla sebze meyve, et, tahıl tüketirsiniz. Bu besin gruplarıyla oluşturacağınız çeşitlilikile daha dengeli beslenmek mümkün olur (3).

    2021393-EIP234-Selfit28