- Şeker; sebze ve meyvelerde, tahıllarda, kuruyemişlerde, süt ve süt ürünlerinde ve pek çok diğer besin grupları içerisinde doğal olarak bulunan bir maddedir (1).
Doğal olarak besinlerde bulunan şeker çeşitli işlemlerden geçirilerek rafine şeker elde edilir (1). Sofra şekeri (çay şekeri) ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (High Fructose Corn Syrup, HFCS) en yaygın kullanılan rafine şeker türleridir (1).
Sofra şekeri ya da diğer adıyla sükroz, şeker pancarı veya şeker kamışından üretilir (1).
Yüksek fruktozlu mısır şurubu adından da anlaşılacağı üzere mısırdan elde edilir (1). Bu şeker türü ambalajlı gıdalarda tat vermek ve raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır (1). Ekmek ve turşu gibi besinlerin fermantasyonu da bir diğer rafine şeker kullanımı alanıdır (1).
Doğal şekerler; rafine şekerlerin askine farklı besin grupları açısından zengin, besleyici gıdalarda bulunur (1).
Rafine Şekersiz Beslenmenin 10 Faydası
- Rafine şekerler, genellikle işlenmiş, besin değeri düşük besinlerde bulunur ve bu besinleri çok miktarda tüketmek sağlığınıza zarar verebilir (1).
Rafine şekersiz beslenmenin yararları:- Açlık Kontrolüne Yardımcı Olur
- Daha Enerjik Hale Getirir
- Mental sağlığın korunmasına Katkıda Bulunur
- Sağlıklı Kiloda Kalmayı Sağlar
- Diş Sağlığını İyileştirir
- İyi Hissettirir
- Alerjen Maddelerden Kaçınmayı Sağlar
- Görünüşü İyileştirmeye Yardımcı Olur
- Yeni Şeyler Denemeye Fırsat Tanır
- Daha Besleyici Öğünler Hazırlatır
2021393-EIP234-Selfit28
Referanslar
- ‘https://www.healthline.com/nutrition/refined-sugar’
- ‘https://www.thespruceeats.com/fridge-freezer-staples-for-sugar-free-diet-3151647’
- ‘https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-effects-cut-added-sugar’