- Saç dökülmesi; kalıtsal, hormonal değişiklik, tıbbi problemler ve yaşlanmanın normal süreci gibi durumlara bağlı olarak gelişebilir (1). Geçici veya kalıcı olabilir (1). Hem kadınlarda hem erkeklerde görülmekle birlikte erkeklerde daha sık ortaya çıkar(1).
Saç Dökülmesi Tipleri
- Saç dökülmesi, neden olan sebebe göre farklı şekillerde ortaya çıkabilir (1):
• Saç dökülmesinin en sık görülen formu, saçın başın üst kısmından kademeli olarak azalmaya başlamasıdır (1). Erkeklerde saç alından itibaren açılmaya başlarken kadınlarda saçlı kısmın herhangi bir kısmından açılabilir (1). Yaşlanmayla birlikte artar (1).
• Dairesel veya yamalı şekilde saçsız alanlar görülebilir. Saçın yanı sıra kaş ve sakalda da bu tarz açılmalar olabilir (1).
• Saçın ani bir şekilde dökülmesi de fiziksel ya da duygusal bir stres sonucu ortaya çıkabilir (1). Bu tip saç dökülmesi genellikle geçicidir (1).
• Tüm vücuttaki kılların dökülmesi de bazı tedaviler sonucu ortaya çıkabilir (1). Örneğin kanser tedavisi için verilen kemoterapi sonucu vücuttaki tüm kıllar dökülebilir ancak genelde tedaviden sonra tekrar çıkar (1).
Saç Dökülmesi Nedenleri
- Saç dökülmesi altta yatan pek çok nedene bağlı olabilir (2). Bu durumlar:
• Kalıtsal: Genetik olarak aktarılan kalıtsal özellikler de saç dökülmesine yol açabilir (1). Androjenik alopesi de denen bu durumda yaşlanmayla birlikte başın üst kısmından başlayan tip saç dökülmesi görülebilir. Kişinin annesinde, babasında da saç dökülmesi olması gibi durumlarda bu risk artabilir (1).
• Hormonal değişikliğe sebep olan durumlar: Hamilelik, doğum yapmak, doğum kontrol hapları kullanımının kesilmesi, menopoz gibi hormonal dengeyi değiştiren durumlarda saç dökülmesi artabilir (2).
• Tıbbi durumlar: Tiroit hastalıkları, alopesi areata olarak adlandırılan saç kökünü hedef alan otoimmün bir hastalık, saç derisi enfeksiyonları sonucu saç dökülmesi izlenebilir (2).
• İlaçlar: Kanser, tansiyon, artirit, depresyon gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar alopesiye neden olabilir (2).
• Travma: Fiziksel ve duygusal şoka sebep olabilecek yüksek ateş, bir yakının kaybı, aşırı kilo kaybı gibi durumlar da saç dökülmesinde rol oynayan etkenler arasındadır (2).
Anne veya baba tarafında kellik olması, yaşlanma, aşırı kilo kaybı, diyabet ve lupus hastalığı, stres ve yetersiz beslenme gibi faktörler saç dökülmesi açısından risk oluşturan durumlardır (1).
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
- Saç dökülmesini önlemek için çeşitli adımlar uygulanabilir.
Biotin, selenyum ve çinko normal saçın korunmasına katkıda bulunur, bu yüzden diyeti bu vitamin ve mineralleri içerecek şekilde düzenlemek ya da takviye almak faydalı olabilir. (5)
Saç bakımında; saçı her gün yıkamak, zeytinyağı ve Hindistan cevizi gibi yağlarla beslemek, saça yapılacak kimyasal işlemlerde (boya öncesi saç açma işlemi gibi) dikkatli olmak ve mümkün olduğunca kaçınmak gibi yöntemler uygulanabilir (3).2020748-EIP450-Biotin 2000 mcg / 100 tablet10
Referanslar
- 1- ‘https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926’
2- ‘https://www.healthline.com/health/hair-loss’
3- ‘https://www.healthline.com/health/hair-loss-prevention#1’
4- ‘https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/diagnosis-treatment/drc-20372932’
5- ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/ Vitamin B kısmı’