Sağlıklı Kalp

  1. Omega 3 yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri arasında yer alır (1). Omega 3 yağ asitleri insan vücudunda sentezlenemez ve bu nedenle kişinin omega 3’ü dışarıdan alması gerekir (2). Omega 3 yağ asitlerinin üç temel türü vardır. Alfa linolenik asit (ALA) olarak adlandırılan yağ asidi; kanola yağı, soya, keten tohumu gibi bitkisel kaynaklarda bulunur (3). Eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) ise genel olarak hayvansal kaynaklarda bulunan omega 3 türleridir. 

Omega 3 Yağ Asitleri Hangi Besinlerde Bulunur?

  1. Omega 3 yağ asitleri, bazı besinlerde doğal olarak bulunabileceği gibi bazı zenginleştirilmiş gıdaların içerisine dışarıdan eklenebilir (3). Omega 3 içeriği yüksek besinler:
    •    Somon, sardalya, uskumru gibi deniz ürünleri
    •    Chia tohumu, ceviz, keten tohumu gibi kuruyemiş ve tahıl çeşitleri
    •    Kanola yağı, soya fasulyesi gibi bitkisel ürünler
    •    Omega 3 ile zenginleştirilmiş yoğurt, süt, yumurta, bebek maması gibi gıdalar olarak sayılabilir (3).
    Vücudun ihtiyaç duyduğu omega 3 miktarının karşılanabilmesi için haftada en az iki porsiyon balık tüketilmesi önerilir (5). Bir porsiyon balık yaklaşık 100 gr olarak baz alınmıştır (5). Günlük beslenme düzeni ile ihtiyaç duyduğu omega 3 yağ asidini alamayan kişiler için omega 3 takviyesi kullanmak bir seçenek olabilir (6). Kalp hastalığı olan kişilerin günlük 1 gr EPA+DHA alması faydalı olabilir (2). Yeterli miktarda EPA+DHA alamayan hastalar, doktorlarına danışarak omega 3 takviyesine başlayabilir (2). Omega 3 yağ asidi tüketimi için üst sınır 3 gr olarak belirlenmiştir (3). Bazı durumlarda trigliserit düzeylerini düşürmek için yüksek doz omega 3 kullanımı söz konusu olabilir (3). Ancak bu durumun, kanama riski açısından mutlaka bir sağlık çalışanı gözetiminde yapılması faydalı olacaktır (3).

    2020924-EIP522-Omega 3 950 mg18

Referanslar

    1. 'https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614#:~:text=Omega%2D3%20fatty%20acids%20are,Decreasing%20triglycerides’

    2. ‘https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids’

    3. ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/#:~:text=The%20three%20main%20omega%2D3,in%20fish%20and%20other%20seafood.’

    4. ‘https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#TOC_TITLE_HDR_5’

    5. ‘https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000767.htm’

    6. ‘https://www.health.harvard.edu/heart-health/omega-3-supplements-may-improve-heart-health’