Sıcak Havalarda Beslenme Önerileri

  1. Sıcak havanın yeme düzenine etkisi olduğu bilinmektedir (1). Hava sıcaklığı arttıkça daha hafif ve serin besinler tercih edilir (1). Yaz aylarında hareket ve beslenme düzenine dikkat etmek, bol sıvı tüketmek sağlıklı kalmaya yardımcı olur (2).
     

Sıcak Havalar için Beslenme Önerileri Nelerdir?

    1. Sağlıklı Bir Beslenme Düzeni Oturtun
    Vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak ve ideal kiloda kalmaya yardımcı olacak besleyici bir yeme düzeni oluşturun (3). Porsiyonlarınızı kontrol edin (7). Sağlıklı olmayan besinleri tüketmekten kaçının (7).
     
    1. Öğünlerinizi Damak Tadınıza, Kültürünüze Uygun Besinlerle Hazırlayın
    Sevdiğiniz, tadını beğendiğiniz yemeklerle sağlıklı beslenmenin tadını çıkarın (3).
     
    1. Kalori Alımına Dikkat Edin, Besleyici Yiyecek ve İçecekleri Tercih Edin
    Vitamin, mineral ve diğer nütrient ihtiyaçlarının büyük çoğunluğu tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerden karşılanır (3). Tüketeceğiniz besinlerin şeker ilavesiz, tuzu azaltılmış ve düşük doymuş yağ oranına sahip olmasına dikkat edin (3).

    Domates ve biber; besin içeriği zengin, kalorisi az iki sebze türüdür. Yaz sebzeleri arasında yer alan bu iki besini; salatalara, çorbalara, makarnalara ve soslara ekleyebilirsiniz (4).

    Çilek, ahududu ve böğürtlenin yer aldığı kırmızı yaz meyveleri, antioksidan özelliğe sahiptir (4). Ayrıca bu meyveler az kalorilidir ve yüksek oranda lif içerir (4). Kırmızı meyveleri güneş başlarken kahvaltı olarak, tatlı ihtiyacını gidermede veya salatalara tat katması için kullanabilirsiniz (4).

    Yoğurt ve diğer az yağlı süt ürünleri besleyiciliği yüksek besinlerdir (4). Özellikle diyet yaparken dondurulmuş yoğurt, daha besleyici olması ve daha az kalori içermesi ile dondurma yerine tercih edilebilir (4). Yoğurda çeşitli meyveler, meyveler suları, buz ekleyerek serinletici ve lezzetli smoothieler yapabilirsiniz (4).

    Baklagiller yüksek protein ve lif içeriği ile oldukça besleyici besinlerdir (4). Besleyiciliği yüksek bu besinlerin kalorisi oldukça düşüktür (4). Dondurulmuş, taze ya ya da kuru seçenekleri olan baklagilleri yemeklerde, çorbalarda, salatalarda kullanabilirsiniz (4).
     
    1. Şekerli, Alkollü İçeceklerin Tüketimini Sınırlandırın
    Özellikle sıcak havalarda yeterince sıvı tüketilmediğinde su eksikliği ya da diğer bir ifadeyle dehidratasyon sorunuyla karşılaşabilir (4). Sıvı ihtiyacını gidermek için şeker ilavesiz, alkolsüz, tuz içeriği azaltılmış içeceklerin tercih edilmesi daha iyi olur (3). Yaz aylarında terlemeyle kaybedilen sıvını yerine koyulması için su, şeker ilavesiz meyve suyu tüketilebilir (5). Alkol ve kafein içeren içecekler dehidratasyonu daha da artırabilir (5). Bu nedenle alkollü veya kafeinli içecekler içilirken arada su da içilerek hidrasyon dengesi sağlanmalıdır (5).
    Vücudun ihtiyaç duyduğu suyu almanın tek yolu içecekler değildir (6). Sulu meyveler de bu ihtiyacı karşılamak için bir alternatiftir (6). Hem sağlıklı hem de vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan sebze ve meyveler:
    • Karpuz
    • Kavun
    • Şeftali
    • Çilek
    • Salatalık
    • Marul
    • Kabak
    • Domates
    • Dolmalık Biber
    • Hindistan cevizi olarak sıralanabilir (6).
    Sulu sebze ve meyveleri sıklıkla tüketmek ve susadıkça su içmek hidrasyon için genellikle yeterli olur (6).

    2021489-EIP278-Selfit38

Referanslar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK236229/ introduction kısmı’
  2. https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/infographic/healthy-summer.htm
  3. https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2021-03/DGA_2020-2025_ExecutiveSummary_English.pdf sayfa 3-4’
  4. https://www.webmd.com/diet/features/tips-diet-foods-summer#1
  5. https://www.healthline.com/health/beat-the-heat
  6. https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods#TOC_TITLE_HDR_12
  7. ‘https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/8-healthy-tips-for-summer-dining’