Stres Nedir Ve Nasıl Yönetilir?

  1. Hepimizin kendini dönemsel ya da anlık gergin, öfkeli ya da çıkmazda hissettiği olmuştur. Peki hissettiğimiz bu durumu analiz etme fırsatı yakalayabiliyor muyuz? Her türlü sorunda farkındalık oluşturmanın, durumu kontrol altına almak adına kolaylık sağladığını düşünürsek, gelin bu sefer de “stres” olarak adlandırdığımız gergin hissetme durumuna yakından bakalım.
     

Stres nedir?

  1. Stres, olumsuz ya da alışılmadık bir durumda vücutta ortama uyum sağlama çabasıyla ortaya çıkan doğal tepkidir. Bu durum anlık ve gerçek olabileceği gibi sadece düşünce ile oluşturulan veya olabilme ihtimali olarak düşünülen bir olay karşısında da gerçekleşebilir. Bazen, hiçbir şeyin değişmediği ancak belirsizliğin ortaya çıktığı durumlar da strese sebep olabilir. (1) Stres durumu, çoğunlukla olumsuz gibi düşünülse de, kronik bir hal almadığı sürece, vücudu algılara karşı açık tutar. Ancak durum kronik bir hal almış ve süreç kontrol edilemiyorsa durumu iyileştirmek için çareler aranmalıdır. 

Stresin vücuttaki etkileri neler? Streste olduğumuzu nasıl anlarız?

  1. Kişiye stres yaratan bir durum oluştuğunda sinir sisteminiz bütün nöronları uyandıran bir stres hormonu salgılar. Bu hormon, kan basıncınızın yükselmesine, kalbinizin hızlanmasına, kas sisteminizin gerilmesine ve duygu durumunuzun sertleşmesine sebep olur. Bu durumda, kişinin hayat kalitesi düşer, çevresiyle olan ilişkileri bozulur, uyku düzeni ve sağlık durumu dahi etkilenir. Strese maruz kalan kişide güvensizlik, öfke ve depresyon belirtileri baş gösterir. Stresin kronik hale gelmesiyle birlikte sebep olabileceği çok sayıda hastalık olduğu unutulmamalıdır (5).
     

Stres ile nasıl başa çıkılır?

  1. İyi ve dengeli beslenmek
    Sebze ve meyve açısından zengin beslenmek, beslenmedeki renkliliği ve çeşitliliği korumak, vücudun değişken duygu durumu ile baş etmesinde oldukça yardımcıdır.
    Hobi edinmek
    Sizi mutlu eden ve hoş vakit geçirmenizi sağlayan hobi edinin. Bunun için illa bir yeteneğinizin olmasına gerek yok. Yürüyüş, müzik dinlemek, kitap okumak hatta rastgele açılan bir şarkıda dans etmek bile mutluluk hormonu sağlamanıza yardımcı olacağından, bedeninizdeki stresi kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır. 
    Meditasyon
    Beyninizi ve ruhunuzu dinlendirmek için kendinize günlük en az 5 dakika sessiz bir alanda dinlenme ve sakinleşme fırsatı yaratın. Böylelikle kontrolsüz salgılanan stres hormonunun bedeninizde kontrol edilebilir bir seviyede kalmasına yardımcı olabilirsiniz. (2)
    Uyku kalitesini artırmak
    Uyku bozuklukları sonucunda da stres görülebilir. (3) Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, öğleden sonra kafeinli içeceklerin tüketimini azaltmak ve kaliteli bir uyku ortamı yaratmak, uyku kalitenizi artırmanızda yardımcı olabilir. (2)
    Sosyal ilişkiler
    Aileyle ve arkadaşlarla geçirilen etkin zaman, stresle baş etmekte yardımcı olacaktır. Var olan ilişkilerinizi kuvvetlendirmek ve sevdiklerinizle düzenli görüşebilmek için vakit ayırmaya çalışın.
    Düzenli bir hayat yaratmak
    Rutinler yaratın. Böylelikle ani çıkabilecek durumlarda, enerjinizi rahatça çözmeniz gereken noktaya odaklayarak, daha az stresle durumu yönetebilirsiniz. Günlük ‘yapılacaklar listesi’  hazırlamak işlerinizi yoluna koymakta ve takibinde stressiz yol almanıza yardımcı olabilir. (3)
    2020632-EIP393-Korean Ginseng Complex (Panax Ginseng) / 30 kapsül5

Referanslar

  1. 1-    ‘https://www.nhs.uk/oneyou/every-mind-matters/stress/’
    2-    ‘https://newsinhealth.nih.gov/2014/12/feeling-stressed’
    3-    ‘https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/protect-your-brain-from-stress’
    4-    ‘https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1226845317302749’
    5-    ‘http://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-stres-ve-genel-tibbi-hastaliklar-60938.html’