1. Tırnaklarımız, el ve ayaklarımızda derinin sertleşmesiyle oluşan özel yapılardır. Sağlıklı tırnaklara sahip olmak estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olmaya ek olarak, tırnakların görünümü genel sağlığımız hakkında da ipuçları verebilir. Tırnaklarla ilgili en sık karşılaşılan problemler tırnak kırılması, çatlaması ve soyulmasıdır. El tırnaklarımızdaki sorunlar, günlük hayatımızdaki en basit işleri yaparken dahi bize engel olabilir. Ayak tırnaklarındaki sorunlar da ayakkabı seçiminden günlük aktivitelerde zorlanmaya varabilecek şekilde geniş bir yelpazede kişiyi etkileyebilir.

Tırnaklar neden kırılganlaşır?

  1. Amerikan Osteopatik Dermatoloji Akademisi'ne göre kolaylıkla kırılabilen tırnaklar kuru ve kırılgan/yumuşak ve kırılgan olmak üzere ikiye ayrılır. Elleri sürekli yıkamak kuru ve kırılgan tırnaklara sebep olabilirken temizlik maddeleri, aseton, deterjan gibi ürünlerin fazla kullanımı tırnaktaki nem oranını artırdığından yumuşak ve kırılgan tırnak oluşumuna neden olur (1).

    Bunun dışında bazı faktörler tırnak kırılması sebebi olabilir:
    • Yaş: Tırnaklar yaş ilerledikçe mat ve kırılgan hale gelir. Ayak tırnakları sert ve kalın hale gelirken el tırnakları incelir (2). Tırnak kırılması ya da ayrılması olabilir.
    • Demir Eksikliği: Tırnak gelişmesinde rol alan pek çok vitamin ve mineral vardır. Bunların eksikliğinde tırnakların sağlıklı bir şekilde gelişmesi beklenmez. Toplumda en sık karşılaşılan eksiklerden biri de demir eksikliğidir. Demir eksikliği anemiye (kansızlık) sebep olur. Demir eksikliği anemisi olan kişilerde solukluk, çabuk yorulma, günlük işleri yaparken nefes nefese kalma gibi belirtilerin yanında tırnaklarda kaşık tırnak denen durum da ortaya çıkabilir. Tırnağın şekli kaşığa benzer ve tırnak kırılgan hale gelir (2).
    • Hipotiroidizm: Tiroit hormonunun düzeyinin normalin altında olmasıdır. Tırnak kırılması için önemli risk oluşturmanın yanında saç dökülmesi, kilo alımı, depresyon, kabızlık gibi etkileri de olabilir. Tiroit hormonu seviyesinin normal sınırlar arasında olması hem tırnakların hem de saçların sağlıklı olması açısından önemlidir (2).
    Tırnak kırılması yukarıda sayılan faktörler dışında beslenme, tırnak bakımı, hava şartları gibi pek çok duruma bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Tırnak kırılması nasıl engellenir?

  1. Tırnak kırılmasını engellemek için nem seviyesinin iyi ayarlanması gerekir. Kuru kalan tırnaklar kırılmaya ve soyulmaya yol açar. Özellikle el yıkama gibi tırnakların kurumasına yol açabilecek işlemlerden sonra ellerin krem ile nemlendirilmesi gerekir (3).

    Temizlik maddeleri gibi kimyasal maddelerle temas edileceğinde eldiven giymek fayda sağlar (3).

    Tırnak kırılması beslenme ile yakından ilişkilidir. Demir, biotin gibi mikronütrientlerin diyetle alınması, alınamıyorsa takviye halinde alınması faydalı olacaktır (3)

Tırnak kırılması ve soyulması nasıl önlenir?

  1. Tırnakları temiz tutmak, tırnak temizliği yaparken tırnaklara nazik davranmak, diyette vitamin ve minerallerin yeterince alınabileceği besinlerden bulundurmak, soğuk havalarda eldiven giymek gibi basit adımları uygulamak tırnak kırılmasını önleme adına yapabileceğiniz basit ama etkili yöntemlerdir.

Tırnak çatlaması neden olur?

  1. Tırnaklar güçsüzleştiğinde çatlamaya eğilimli hale gelir. Bu yüzden tırnakları zayıflatan durumlar tırnaklarda çatlamaya sebep olabilir.

    Yaşlılık, suyla temasın fazla olması, aseton içeren oje çıkarıcıların kullanılması, fungal (mantar) enfeksiyonlar, vitamin/mineral eksiklikleri, sedef hastalığı, tiroit hastalıkları gibi durumlar tırnak çatlamasının en sık görülen sebepleri arasındadır (4).

Tırnak çatlamasını engellemek için neler yapmalıyız?

  1. Tırnakları temiz tutmak, tırnak makası gibi kişisel bakım ürünlerini başkalarıyla paylaşmamak, dengeli ve düzenli beslenmek ve tırnak çatlamasına sebep olabilecek hastalığa sahip olanların bu hastalıkların tedavisini aksatmadan yaptırması tırnak çatlamasını önlemek için yapılabilecekler arasındadır (4).

Seboreik dermatit nedir, neleri etkiler?

  1. Seboreik dermatit (egzama); daha çok saçlı deri, yüz, burun gibi bölgeleri etkileyen, bu bölgelerde pembe renkli cilt üzerinde sarı yağlı kepeklenme yapan bir tablodur. Hastada estetik görünüm dışında bir şikayete sebep olmaz (5)

    Seboreik dermatit saç üzerinde kepeklenmeye sebep olabilir. Ancak saçtaki her kepeklenmenin sebebi seboreik dermatit değildir.

    Kepeksiz saçlara sahip olmak için çeşitli kepek şampuanları kullanılabilir. Stres seviyenizi iyi yönetmek, iyi beslenmek, cilt yağlıysa sık şampuan kullanmak, saç şekillendirici gibi saçı yıpratan ürünlerin kullanımını azaltmak, saçlarınızın sağlığını olumlu yönde etkiler (6). Saç bakımı canlılık sağlayarak saçlarınızın parlak görünmesine katkıda bulunur. Saç bakımı için kullanacağınız ürünün saç tipinize uygun olması ve gerekli dermatolojik testlerden geçmiş olması daha sağlıklı olacaktır.

    2020541-EIP329-Biotin 2000 mcg / 100 tablet1