Vitaminler besinlerde az miktarda bulunan, normal beslenmede özel görevleri olan organik bileşiklerdir. Yeterli ve dengeli beslenildiğinde, vitaminlerin tamamı sağlanmış olur fakat insanlar günlük yaşantıda hava kirliliği, su kirliliği, stres vb. durumlara maruz kaldığından bazı durumlarda vitamin takviyesi almak gerekebilir. Vitaminlerin fazlalıklarında zararlı etkileri olabileceğinden doktor veya diyetisyene danışılmadan ek takviye alınmamalıdır. Pek çok vitamin için en iyi kaynak taze tüketilen sebze ve meyvelerdir. Yaz mevsimi ile birlikte vücudumuzun bazı vitaminlere duyduğu ihtiyaç artmakta ve bu vitaminlerin eksikliğini hissetmemize sebep olabilmektedir. Artan sıcaklık ile birlikte vücudun enerji ihtiyacının artması ve zararlı güneş ışınlarının etkisi yaz ayında vitamin eksikliğine neden olan başlıca etmenlerdir.
D VİTAMİNİ: Besinlerde doğal olarak az bulunur, güneş ışığı yolu ile gereksiniminin desteklenmesi gerekir. Kışın yeterli miktarda güneş ışığından faydalanılamadığından yaz aylarında ihtiyaç giderilmelidir. Deri güneş ışınları ile temas ettiğinde ortalama 15-30 dakika içerisinde D vitamini sentezlenmeye başlar. Yaşlılarda güneş ışığı ile D vitamini sentezi daha az olur.
Güneş ışınlarının haricinde besin olarak en yoğun miktarda D vitaminini balık karaciğeri içerir. Yağlı balıklar ve istiridye gibi deniz ürünlerinde de bolca bulunur. Sütte ve yumurtada da D vitamini bulunur fakat miktarı oldukça düşüktür.
A VİTAMİNİ: Yaz ayları ile güneşten gelen ultraviyole ışınları alışımız artar ve bu durum cilt kırışıklıklarına, erken yaşlanmaya hatta cilt kanseri gibi sorunların oluşmasına dahi sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için ise normal cildin korunmasına katkıda bulunan A, C ve E vitaminlerini gereken düzeyde almalıyız. Ayrıca A vitamini normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.
A vitamini hayvansal ürünlerde; balık, süt yağı, yumurta sarısı, bitkisel ürünlerde; havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
C VİTAMİNİ: Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini kuvvetli bir antioksidandır. Vücudu enfeksiyonlardan ve bakteri toksinlerinden koruduğu çeşitli çalışmalar ile desteklenmiştir. C vitamini cildin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumuna ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
En zengin kaynakları turunçgiller, çilek, domates, kivi, yeşil yapraklı sebzeler, lahana ve karnabahardır.
2021744-EIP431-Selfit Websitesi20

Referanslar
- ‘Hastalıklarda Beslenme Tedavisi (Prof. Dr. M. Emel Tüfekçi Alphan) sf: 13-17’