Bol Bol Sıvı Tüketin

  1. Sıcak havalarda terlemeyle kaybedilen sıvıların yerine koyulması için bol sıvı tüketilmelidir (1). Alkol ve kafein içeren sıvılar vücudun daha fazla sıvı kaybetmesine yol açabilir (1). Dolayısıyla bunları içeren içecekler yeterince hidrasyon sağlamaz (1). Sıvı tüketiminde şeker ilavesiz içecekler tercih edilmelidir (2).
     

Dengeli ve Düzenli Beslenin

  1. Yaz aylarında düzenli beslenme, çeşit çeşit sebze meyveyle daha lezzetli hale gelir (2). Farklı sebze meyve çeşitleriyle hem sağlıklı beslenmek, bunu yaparken de az kalori almak mümkün olur (3). Domates ve biber yaz aylarında tercih edilebilecek sebzelerdir (3). Besleyiciliği yüksek olan bu sebzeler; çorbalarda, salatalarda, makarnalarda ve soslarda kullanılabilir (3). Ahududu, çilek, böğürtlen içerisinde yer aldığı kırmızı meyveler antioksidan özelliği taşır (3). Ayrıca kırmızı meyveler iyi bir lif kaynağıdır ve kalorileri oldukça düşüktür (3). Yoğurt, besleyiciliği yüksek ve uzun süre tokluk sağlayan bir besindir (3). Yoğurt tek başına tüketilmesinin yanında smoothie gibi serinletici içeceklerin yapımında da kullanılabilir (3). Baklagiller, yüksek protein ve lif içerikleriyle yaz aylarında öğünlerde kullanılabilecek bir alternatiftir (3). Kavun, karpuz, şeftali gibi sulu meyvelerde sıcak havalarda hidrate kalmanıza yardımcı olur (4).

Güneşten Korunun

  1. Yaz aylarında uzun süre güneş maruziyetinde kalmak cilt yapısında değişikliklere neden olur (1). Güneş ışınları arasında yer alan ultraviyole ışınlar cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir (1). UVA ışınları cildin derin katmanlarına nüfuz ederek cildin esnekliğini kaybetmesine ve erken yaşlanmasına neden olur (1). UVB ışını ise cildin daha yüzeyel bölgelerini etkiler ve güneş yanıklarına yol açar (1). Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için hem UVA hem de UVB’ye karşı etkili, koruyuculuğu en az SPF 50 olan güneş kremleri tercih edilmelidir (1).

Saç Bakımını İhmal Etmeyin

  1. Güneş, ciltte olduğu gibi saçlarda da hasar oluşturur (5). Deniz suyu ve klorlu havuz suyu da saçlara zarar verebilir (5). Saçtaki yıpranmayı önlemek için saçlara UV filtreleme özelliği olan sprey, krem uygulanmalı ve dışarı çıkarken şapka takılmalıdır (5). Deniz veya havuzdan çıktıktan sonra saçlar uzun süre geçmeden yıkanmalıdır (5). Yaz aylarında saç bakımı için nemlendirici özelliği olan şampuan ve saç kremleri tercih edilmelidir (5).

Serin Yerlerde Dinlenin

  1. Sıcak çarpmasını önlemek için doğrudan güneş ışınlarının altında durmaktan kaçınılmalıdır (1).

Yaza Hazırlık İçin Motivasyon

  1. Yaz ayları; dinlenmek, dışarıda eğlenmek ve macera peşinde koşmak için güzel bir zaman dilimidir (1). Ancak bu olumlu durumların yanı sıra yaz ayları bazı riskleri de beraberinde taşır (1). Yazı daha sağlıklı ve keyifli geçirmenizi sağlayacak öneriler şu şekildedir (1).
     

Dışarı Çıkın ve Aktif Olun

  1. Yaz, daha fazla spor yapmak ve fit kalmak için ideal bir dönemdir (1). Uzun yaz günlerinde hobilere daha fazla zaman ayırmak da mümkün olur (1). Sıcak yaz günlerinde evde serinletici altında kalmak cazip gözükse de özellikle sabahın erken saatleri ve akşamüstü dışarı çıkmak için idealdir (1). Dışarı çıkıldığında egzersiz olarak tempolu yürüyüş, yüzme, doğa yürüyüşü, bisiklete binme gibi aktiviteler tercih edilebilir (1).
    2021398-EIP239-Selfit31