Cilt, kemik, kas ve tendonların ana yapı taşlarından biri olan kolajen, vücutta en çok bulunan proteindir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kolajenin cilt üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Özellikle kadınlarda yapılan bir araştırmada 12 hafta boyunca alınan kolajen takviyeleri sonrasında cildin elastikiyeti, çizgi ve kırışıklıklar incelenmiştir(5).
C vitamini, Proline, Glisin ve bakır içeren besinler tüketerek vücuttaki kolajen üretimi sağlanabilir (6). Ayrıca kolajen içeren doğal besin kaynaklarından da yararlanabilir. Kolajen içeren besinlerin en önemlileri kemik suyu, tavuk, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta akı, turunçgiller, ahududu, yaban mersini, böğürtlen, sarımsak, ıspanak, pazı, fasulye, kaju fıstığı ve domatestir (7).
Kolajen besin yoluyla yeteri kadar alınamadığında kolajen takviyelerine başvurulabilir. Kolajen takviyeleri yemekler birlikte kolaylıkla alınabilir (8). Kolajen toz, sıvı, tablet ve saşe formlarında kullanıma sunulmaktadır.
-
Retinol de cilt yıpranmasında kullanılan başka bir takviyedir. Retinol, kolajenin üretimini artıran bir A vitamini formudur.
-
Cadı fındığı özü, kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır ve cildi nemlendirir (9).
-
Günde 230 mg kakao cildin elastikiyetini korur (10).
-
Dekspantenol içeren kremler yıpranmış, pürüzlü, pullu ve kuru cilt için kullanılabilir. Kimyasal peeling dermatologlar tarafından uygulanır. Yıpranmış cildi yenilemek ve canlandırmak için uygulanan bir yöntemdir.
-
PRP, son yıllarda dermatolog tarafından oldukça tercih edilen bir uygulamadır. Kişinin kendi kanındaki zenginleştirilmiş trombositler cildine enjekte edilir. Birkaç seans şeklinde uygulanabilir.
202180-EIP62-Collagen & Hyaluronic Acid Tablet3