Yorgunluğu Azaltma Önerileri

  1. Her şeyin müthiş bir hızla gerçekleştiği bu zaman diliminde, yorgun ve bitkin hissetmek oldukça sık karşılaşılan bir problemdir (1). Günümüz insanları, koşuşturmaca ve iş yoğunluğunun arasında dinlenmeye, sakinleşmeye fırsat bulamayabilir (1).
    Yorgunluğa tam olarak neyin sebep olduğunu bulmak her zaman kolay değildir (1). Uzun süre devam eden ve sebebi hakkında fikir yürütülemeyen yorgunluk hissi, altta yatan bir tıbbi sorununa bağlı olabilir (1). Böyle bir durumda doktora başvurmak faydalı olacaktır (1).
     

Yorgunluğu Azaltmak için Neler Yapılabilir?

  1. Yorgunluk hissinin hafifletilmesinde yardımcı olabilecek öneriler şu şekildedir:
    •    Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
    Dengeli ve düzgün beslenme, enerji düzeylerinin artmasını sağlar (1). Diyette farklı besin gruplarının tüketilmesi, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm nütrientlerin karşılanması açısından önemlidir (1). Rafine şeker içermeyen, protein içeriği yüksek besinler tüketilmesi yüksek enerji düzeylerinin sürdürülmesine yardımcı olur (1).
    •    Düzenli Egzersiz Yapmak
    Yorgun hissederken hareket etmek çok zor gelse de uzun vadede düzenli egzersiz, daha dinç ve enerji dolu hissetmeyi sağlar (2). 15 dakikalık bir yürüyüş dahi enerji seviyesinin yükselmesine katkıda bulunur (2). Egzersiz yapmaya basit hedeflerle başlayarak zamanla tempoyu arttırmak iyi bir yöntem olabilir (2). Yetişkinler için önerilen aktivite süresi, haftada orta 150 dakikadır (2). Bu süre içinde bisiklete binme, yürüyüş gibi orta seviyeli aerobik egzersizler tercih edilebilir (2).
    •    Uyku Düzeni Sağlamak
    Yeterli süre uyunan kaliteli bir uyku, tam anlamıyla dinlemiş olmak ve gün boyu enerjik kalmak için önemlidir (1). Daha rahat ve kaliteli bir uyku için:
    -    Yatağa girmeden önce rahatlamak
    -    Rahat bir yatak, yastık ve yorgan kullanmak
    -    Rahat, bol ve doğal kumaşlardan yapılmış pijama giymek
    -    Her gün aynı saatte kalkmak ve yatmak
    -    Dış ortama karşı hassasiyet varlığında göz bandı ve kulak tıkacı kullanmak gibi yöntemler uygulanabilir (1).

    •    Kafein Kullanımını Kısıtlamak
    Kafein, başlangıçta enerji artışına sebep olsa da etkisi kaybolduğunda artmış bir yorgunluk hissine yol açabilir (1). Kafein kullanımını sonlandırmanın etkili yollarından bir tanesi, kafeinin 3 hafta içerisinde yavaş yavaş azaltılarak bitirilmesidir (2). Kafein; kahve, çay, kola, enerji içecekleri ve bazı ağrı kesicilerin içerisinde bulunur (2). Yorgunluğu azaltmak için bu besinlerin tüketilmemesi faydalı olur (2).

     

Yeterli Sıvı Tüketmek

  1. Vücudun ihtiyacından daha az sıvı tüketilmesi dehidratasyona yol açar (3). Dehidratasyon; enerji düzeylerinde düşüşe ve uyku kalitesinde bozulmaya neden olur (1). Bu nedenle normal şartlarda günde en az 8 bardak sıvı tüketilmelidir (4). Sıvı tüketiminde sağlıklı tercihler yapmak da önemlidir (5). Su, soda, şeker eklenmemiş taze meyve suları; sıvı tüketimi için ideal tercihler arasındadır (5).

    202129-EIP25-Vitamin B12 1000 mcg / 100 dilaltı tablet1

Referanslar

  1. 1-    ‘https://www.healthline.com/health/how-to-stop-feeling-tired’
    2-    ‘https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/self-help-tips-to-fight-fatigue/’
    3-    ‘https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086’
    4-    ‘https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-water’
    5-    ‘www.nhs.uk/live-well/eat-well/water-drinks-nutrition/’